
Lage emissie scenario
Ons lage emissie scenario laat optimistisch, maar realistisch zien hoe de wereld er in 2050 uit kan zien als de snelle ontwikkeling van hernieuwbare technologieën zo door blijft gaan. Lees verder en neem een kijkje in de toekomst van de energiewereld.

Volledige voorziening met hernieuwbare energie
De wereldwijde capaciteit in de energiesector zal zich tot 2050 verdrievoudigen. De totale groei – en nog meer – kan door hernieuwbare energieën worden gedekt. Zonne-energie zal vanaf 2035 de grootste energiebron zijn.

De behoefte aan primaire energie zal in 2050 net zo hoog zijn als in 2020
Tot 2030 zal de vraag stijgen, vervolgens afvlakken en tegen 2050 weer dalen. Die ontwikkeling zal er ook bij aanhoudende bevolkings- en economische groei zijn.


Samenspel tussen de sectoren
Het energievoorzieningssysteem van de toekomst zal een dicht netwerk vormen en de onderdelen ervan zullen nauw met elkaar verbonden zijn: daarbij zullen stroom en groene waterstof in diverse vormen doorslaggevend zijn en de dynamiek tussen de diverse sectoren zal een belangrijke rol spelen.

Elektrificatie van het verkeer
Full power bij de elektrificatie van het verkeer: in 2050 zullen alle nieuwe auto's elektrisch aangedreven zijn en bijna 60 procent van de nieuwe vrachtwagens zal batterij- of waterstofaangedreven zijn.

De rol van waterstof
Diverse vormen van emissievrije waterstof (zoals ammoniak) zullen steeds belangrijker worden in de toepassingsgebieden waar directe elektrificatie een uitdaging is.

Ontkoling door elektrificatie
Omdat de kosten voor hernieuwbare energiebronnen dalen, neemt het belang van elektrificatie steeds verder toe. Daardoor zullen de emissies in de industrie alsook in de bouw- en verkeerssector dalen.

Waterkracht als compensatie voor van het weer afhankelijke energiebronnen
Het hoge gehalte aan hernieuwbare energieën vereist een hoge mate aan flexibiliteit van het energiesysteem om de van het weer afhankelijke schommelingen bij het opwekken van wind- en zonne-energie te compenseren. Er worden extra alternatieven ontwikkeld met accu's en flexibele waterstof. Momenteel is waterkracht nog het enige hernieuwbare alternatief dat flexibiliteit op zowel korte alsook lange termijn voor acceptabele prijzen biedt.

Positieve ontwikkeling
In 2019 steeg voor het eerst sinds tientallen jaren de vraag naar energie terwijl de productie van fossiele energie daalde. Het was ook het eerste jaar dat steenkool als energiebron werd overtroffen door hernieuwbare energie samen met kernenergie.

Duidelijke klimaatdoelen nodig
Er zijn vertrouwelijke klimaatdoelen en wettelijke randvoorwaarden nodig voor een efficiënte energietransitie. Laat vastgelegde of niet-bindende doelstellingen leiden tot verkeerde drijfveren voor investeringen en verhogen de kosten van de energietransitie.

Effectieve CO₂-prijsstelling
Voor een snellere energietransitie en een snellere emissiedaling zijn twee dingen nodig: een ambitieus klimaatbeleid en een effectieve CO₂-prijsstelling.

Op weg naar de tweegradendoelstelling
De CO₂-emissies die in de energiesector ontstaan, zullen tegen 2050 met 47 procent dalen.

Groei ondanks corona
De coronacrisis heeft de hernieuwbare energieën het minst getroffen: hernieuwbare energiebronnen zijn vermoedelijk de enige bronnen die in 2020 ondanks de pandemie zijn gegroeid – al zij het in mindere mate dan volgens de verwachting van vóór de uitbraak van corona.
Met Statkraft naar een groene toekomst

Onze diensten
U kunt bij Statkraft rekenen op een breed aanbod aan groene oplossingen. Daarmee verduurzaamt uw bedrijf volledig, verrijkt u uw portfolio en voldoet u aan alle wettelijke verplichtingen. Opgericht in 1895 in eigendom van de Noorse staat is betrouwbaarheid ons handelsmerk.
lees meer

Vooroplopen in duurzame energie
Onze aarde voorzien van volledig duurzame energie. Dat is onze missie. Al ruim 125 jaar werken we aan een schonere wereld waarin alle energie wordt opgewerkt uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en water.
Zon & Wind

Duurzaamheid
Het is onze ambitie om bij te dragen aan een duurzamere toekomst door hernieuwbare energie te leveren aan industrieën, bedrijven, gemeenschappen en huizen over de hele wereld. Dit doen we door uitsluitend te investeren in hernieuwbare energie.
lees meer