5 vragen voor Siri Todnem, projectmanager Waterkracht van de Nesjø dam in Noorwegen
Waterkracht is Flexibel. En de benodigde infrastructuur is veilig en vormt een golfbreker voor de gevaren van potentiele overstromingen. zo speelt waterkracht een steeds belangrijkere rol in onze energietoekomst, volgens ons Lage Emissie Scenario. We spraken met Siri Todnem, projectmanager in het herstel van een van de grootste dammen in Noorwegen.
Oké, Siri, als eerst: hoe groot is de Nesjø dam?
"Groot! De Nesjø dam is 1 kilometer lang en het hoogste punt is 50 meter hoog. Dat is ongeveer de lengte van negen voetbalvelden achter elkaar en de hoogte van twee tennisvelden boven elkaar. Het totale opslagvolume is daar 625 miljoen vierkante meter."
Slik, dat is groot. Dus jij houdt toezicht op het herstel van Nesjø: wat houdt dat eigenlijk in?
"Het grootste onderdeel van het project is de bouw van een nieuwe stroomopwaartse steenbestorting. Dit is een proces waarbij grote stenen voorzichtig in een soort mozaïek worden geplaatst. Het vereist fijn metselwerk om te voorkomen dat de damhelling erodeert door ijs en golven in de strenge winters hier. Elke steen moet erg precies worden geplaatst, één voor één."
Wat zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen in het project?
"Allereerst: het weer. Hier in de bergen zijn bouwwerkzaamheden extra uitdagend in vergelijking tot projecten in de laaglanden. Het is een strenger klimaat en bouwwerkzaamheden zijn in een beperktere periode mogelijk. Bovendien moest voor dit project het het Nesjø-reservoir worden geleegd. Dat heeft extra impact op de omgeving en lokale gemeenschap."
Waterkracht wordt regelmatig omschreven als 'flexibel'. Wat betekent dat en waarom is het belangrijk?
"We gebruiken het water om energie op te wekken. En een waterreservoir slaat het water op. Dat betekent dat we potentiële elektriciteit opslaan voor perioden waarin we extra energie nodig hebben. Zo bieden de waterreservoirs en hun opslagcapaciteit flexibiliteit en is water een flexibele energieproducent. Met waterkracht kunnen we ons van energie voorzien. Dankzij de reservoirs zelfs als er weinig regen of smeltende sneeuw is."
Stuwdammen worden gebruikt als belangrijke bescherming tegen overstromingen. Hoezo?
"Dammen met waterreservoirs bieden opslagcapaciteit voor water. We kunnen er - als eigenaar en beheerder van deze reservoirs - voor zorgen dat we capaciteit in het reservoir hebben om het water in uit de rivieren op te slaan en te reguleren. Dat helpt ons om de stromen te beheersen en om de omvang van de schade tijdens een overstroming te beperken. Iets wat we vaker nodig zullen gaan hebben door klimaatverandering."
Als mensen slechts ÉÉN feit over waterkracht zouden moeten weten, wat denk jij dat het zou moeten zijn?
"Dat zou een statistiek zijn: 94,3% van de Noorse productiecapaciteit bestaat uit waterkracht. Dit betekent dat Noorwegen momenteel volledig afhankelijk is van waterkracht en dat zal in de toekomst zo blijven. Gelukkig is het niet zo erg om afhankelijk te zijn van waterkracht, omdat het een van de meest milieuvriendelijke energiebronnen ter wereld is."
Gerelateerde artikelen
De meest gehoorde mythes over zonne-energie... en waarom ze niet waar zijn
Om de waarheid te achterhalen over de 3 belangrijkste mythes over zonne-energie hebben we de hulp ingeschakeld van Statkraft's ingenieur in zonne-energie, Paolo Pizzorni. Hij is al 15 jaar werkzaam in duurzame energie (en heeft honderden MW aan zonne-energie op zijn naam staan) en dus meer dan klaar om de zonne-zaken recht te zetten.
Ontmoet Paolo hier
Als Statkraft's Lage Emissie Scenario een puzzel was, zijn dit de stukken die we nodig hebben
Net als elke goede puzzel is dit een moeilijke. Daarom hebben we senior analist Espen Bakken Waagø-Wiborg gevraagd om ons te helpen de puzzel op te lossen. Hij analyseert de elf puzzelstukken die nodig zijn voor een succesvolle groene energietransitie.
Leer hier meer