Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

5 vragen voor Siri Todnem, projectmanager Waterkracht van de Nesjø dam in Noorwegen

Waterkracht is Flexibel. En de benodigde infrastructuur is veilig en vormt een golfbreker voor de gevaren van potentiele overstromingen. zo speelt waterkracht een steeds belangrijkere rol in onze energietoekomst, volgens ons Lage Emissie Scenario. We spraken met Siri Todnem, projectmanager in het herstel van een van de grootste dammen in Noorwegen.

Oké, Siri, als eerst: hoe groot is de Nesjø dam?

"Groot! De Nesjø dam is 1 kilometer lang en het hoogste punt is 50 meter hoog. Dat is ongeveer de lengte van negen voetbalvelden achter elkaar en de hoogte van twee tennisvelden boven elkaar. Het totale opslagvolume is daar 625 miljoen vierkante meter."

Slik, dat is groot. Dus jij houdt toezicht op het herstel van Nesjø: wat houdt dat eigenlijk in?

"Het grootste onderdeel van het project is de bouw van een nieuwe stroomopwaartse steenbestorting. Dit is een proces waarbij grote stenen voorzichtig in een soort mozaïek worden geplaatst. Het vereist fijn metselwerk om te voorkomen dat de damhelling erodeert door ijs en golven in de strenge winters hier. Elke steen moet erg precies worden geplaatst, één voor één."

Wat zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen in het project?

"Allereerst: het weer. Hier in de bergen zijn bouwwerkzaamheden extra uitdagend in vergelijking tot projecten in de laaglanden. Het is een strenger klimaat en bouwwerkzaamheden zijn in een beperktere periode mogelijk. Bovendien moest voor dit project het het Nesjø-reservoir worden geleegd. Dat heeft extra impact op de omgeving en lokale gemeenschap."

Waterkracht wordt regelmatig omschreven als 'flexibel'. Wat betekent dat en waarom is het belangrijk?

"We gebruiken het water om energie op te wekken. En een waterreservoir slaat het water op. Dat betekent dat we potentiële elektriciteit opslaan voor perioden waarin we extra energie nodig hebben. Zo bieden de waterreservoirs en hun opslagcapaciteit flexibiliteit en is water een flexibele energieproducent. Met waterkracht kunnen we ons van energie voorzien. Dankzij de reservoirs zelfs als er weinig regen of smeltende sneeuw is."

Stuwdammen worden gebruikt als belangrijke bescherming tegen overstromingen. Hoezo?

"Dammen met waterreservoirs bieden opslagcapaciteit voor water. We kunnen er - als eigenaar en beheerder van deze reservoirs - voor zorgen dat we capaciteit in het reservoir hebben om het water in uit de rivieren op te slaan en te reguleren. Dat helpt ons om de stromen te beheersen en om de omvang van de schade tijdens een overstroming te beperken. Iets wat we vaker nodig zullen gaan hebben door klimaatverandering."

Als mensen slechts ÉÉN feit over waterkracht zouden moeten weten, wat denk jij dat het zou moeten zijn?

"Dat zou een statistiek zijn: 94,3% van de Noorse productiecapaciteit bestaat uit waterkracht. Dit betekent dat Noorwegen momenteel volledig afhankelijk is van waterkracht en dat zal in de toekomst zo blijven. Gelukkig is het niet zo erg om afhankelijk te zijn van waterkracht, omdat het een van de meest milieuvriendelijke energiebronnen ter wereld is."

  • Volledige Nesjø dam in zicht met bergen op de achtergrond
  • Siri Todnem en collega in besneeuwde bergen bij Nesjø dam
  • Natuurgebied met waterval in de omgeving van de Nesjø dam
  • Projectmanager Waterkracht Siri Todnem voor het Nesjø stuwmeer

Gerelateerde artikelen

Het Lage Emissie Scenario rapport's omslagfoto


Bekijk het Lage Emissie Scenario