Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Wind op land

Windenergie is een van de snelst groeiende energiebronnen ter wereld. Statkraft ontwikkelt al zo'n 20 jaar onshore-windenergie en is de grootste producent in Noord-Europa.

De mens maakt al duizenden jaren gebruik van windenergie, van de allereerste zeilboten tot ventilatiesystemen die teruggaan tot 300 v. Chr. Het is een hernieuwbare en emissievrije energiebron die zeer geschikt is voor grootschalige energieproductie. Op weg naar een schone toekomst zal de rol van windenergie alleen maar aan belang winnen.

 

Een energiebron in opkomst


De kosten van windenergie zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald en in grote delen van de wereld is het inmiddels goedkoper om nieuwe windparken dan nieuwe gas- of kolencentrales te bouwen. Door technologische ontwikkelingen zijn windturbines efficiënter en robuuster geworden. Ze produceren meer stroom, vergen minder onderhoud en hebben een langere levensduur.

Happy girl in front of a wind turbine
Man on the top of a wind turbine
Photo: Torbjörn Bergkvist

Hoe werkt windenergie?

Windturbines produceren elektriciteit door de kinetische energie van de wind om te zetten in elektrische energie. De rotorbladen van een windturbine brengen de kracht van de wind via een aandrijfas over naar een aggregaat in de gondel. De rotorbladen zijn verstelbaar om de grootst mogelijke hoeveelheid elektriciteit te kunnen produceren, ongeacht of het hard of zacht waait. Windturbines worden meestal geplaatst op heuveltoppen of in kustgebieden – plaatsen waar het veel en constant waait.

Neem contact met ons op

Arjan Karreman
Arjan Karreman
Projectontwikkelaar Duurzame Energie
Arjan Visser
Projectontwikkelaar Wind

Ontdek onze windprojecten

Statkraft realiseerde wereldwijd meer dan 60 windparken, verspreid over Europa en Brazilië. Ontdek meer over deze projecten en verken onderstaande kaart.