Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

De meest gehoorde mythes over zonne-energie... en waarom ze niet waar zijn

In het onlangs door Statkraft uitgebrachte Lage Emissie Scenario voor 2050 belooft zonne-energie een grote rol te spelen bij de elektrificatie van de wereld. Dit is grotendeels te danken aan de snelle technologische ontwikkeling, dalende kosten en toenemende efficiëntie van zonne-energie. Toch blijven sommigen sceptisch als ze het woord zonne-energie horen.

"Te duur", "Niet efficiënt genoeg" of "Het werkt niet waar ik woon", zijn enkele veelgehoorde tegenargumenten.

Om tot de kern van dit probleem te komen, hebben we de hulp ingeschakeld van Statkraft's ingenieur in zonne-energie, Paolo Pizzorni. Hij is al 15 jaar werkzaam in duurzame energie (en heeft honderden MW aan zonne-energie op zijn naam staan) en dus meer dan klaar om de zonne-zaken recht te zetten.

Dit is de top 3 mythes over zonne-energie en waarom ze simpelweg niet waar zijn.


Mythe 1: Het kost meer energie om een zonnepaneel te produceren dan de hoeveelheid energie die dat paneel in zijn levensduur oplevert.

Paolo: "Deze uitspraak was misschien 20 jaar geleden waar, maar nu niet meer. De mythe verwijst naar de energieterugverdientijd: dat is de hoeveelheid tijd die het kost voor een zonnepaneel om genoeg energie te produceren om te compenseren voor de energie die is gebruikt om het paneel te maken. Tegenwoordig is de terugverdientijd voor zonnemodules ongeveer twee tot vijf jaar, dankzij betere en efficiënter geproduceerde zonnetechnologie. De levensduur van een zonnepark is zo'n 40 jaar, dus die terugverdientijd vormt geen enkel probleem: de energieschuld is binnen de eerste jaren in operatie al terugbetaald."



 

Mythe 2: Je kunt geen elektriciteit opwekken met zonnepanelen op bewolkte of regenachtige dagen.

Paolo: "Zolang er daglicht is, kun je zonnestraling met behulp van zonnecellen omzetten in elektriciteit. Dus zelfs als het overdag bewolkt of regenachtig is, kun je nog steeds profiteren van zonnestraling. Wel in mindere mate, ongeveer 10% van wat je op een zonnige dag opvangt. Alleen 's nachts, als de zon aan de andere kant van de aarde staat, kan dat niet."

 


Mythe 3: Zonnepanelen zetten de warmte van de zon om in elektriciteit.

Paolo: "Het is niet de warmte die wordt omgezet in elektriciteit, maar juist de elektromagnetische straling. Velen denken dat hoe heter het is, hoe meer elektriciteit er wordt opgewekt. Maar een zonnepaneel reageert minder efficiënt op warmte, net zoals je telefoon of computer. De opwekking van zonne-energie is het meest optimaal onder zonnige en koele omstandigheden, vaak tijdens de Europese lente. In dit seizoen zien we onze hoogste productiecijfers."


Zonne-energie is niet te stoppen, volgens Statkraft's Lage Emissie Scenario

Nu deze veelgehoorde mythes over zonne-energie zijn ontkracht, is het makkelijk om te zien waarom Statkraft's Lage Emissie Scenario zo'n stralende toekomst voorspelt voor deze duurzame energiebron. In 2022 droeg zonne-energie al het meeste bij aan de recordbrekende groei van duurzame energie, met netto toevoeging van bijna 22 GW. Deze trend zet zich voort in 2023 en daarmee zien we een toenemende vraag naar investeringen in zonne-energie.

"Zoals we in ons rapport stellen, is de stroomopwekking uit fotovoltaïsche zonnepanelen een gevestigde technologie die zelfs na decennia van gebruik nog steeds een snelle technologische ontwikkeling doormaakt. Dat zien we terug in zowel toenemende efficiëntie als dalende kosten. Dit maakt zonne-energie nog steeds een wereldwijde koploper in ons scenario, met de verwachting van enorme groei in de toekomst." zegt Paolo.

Gerelateerde artikelen

Het Lage Emissie Scenario rapport's omslagfoto


Bekijk het Lage Emissie Scenario