Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Onze geschiedenis

De geschiedenis van Statkraft is nauw verbonden met de ontwikkeling van de Noorse waterkracht. Statkraft werd in 1992 opgericht als een onafhankelijke onderneming, maar de geschiedenis van de elektriciteitscentrales gaat terug tot de 19e eeuw, toen er een begin werd gemaakt met de exploitatie van de watervallen in Noorwegen. Vandaag de dag is Statkraft een internationale leider op het gebied van waterkracht en de grootste producent van hernieuwbare energie in Europa.

Powering a green future

Statkraft viert haar 125ste verjaardag in 2020 en loopt voorop in de energietransitie. Om dat zo te houden, ontwikkelt Statkraft innovatieve oplossingen voor groene stroom, breidt zij haar aandeel zonne- en windenergie uit en investeert zij in nieuwe activiteiten.

DE PERIODE 2018 - 2020

Innovatieve technologieën

In 2015 wordt Statkraft Ventures opgericht met als doel de energiemarkten van de toekomst actief vorm te geven. Statkraft stapt ook in de wereld van de elektromobiliteit en neemt haar eerste accu voor de opslag van elektriciteit in gebruik.

DE PERIODE 2015 - 2017

Internationaal succes

Statkraft gaat zich voortaan richten op flexibele energieopwekking, internationale waterkracht en de uitbreiding van windenergie. Door een asset swap met E.ON wordt Statkraft de grootste producent van hernieuwbare energie in Europa.

DE PERIODE 2008 - 2014

Focus op Europa

Rond de eeuwwisseling opent Statkraft tal van kantoren in verschillende Europese landen, waaronder het kantoor in Amsterdam. Het eerste windmolenpark wordt aan de portefeuille toegevoegd en er wordt geïnvesteerd in twee gascentrales in Duitsland.

DE PERIODE 1991 - 2007

Begin van een succesverhaal

De oprichtingsjaren van Statkraft vanaf 1895 worden gekenmerkt door investeringen en ingrijpende politieke beslissingen. Er worden watervallen aangekocht en energiecentrales ontwikkeld. Ook treden bepalende wetten in werking.

DE PERIODE 1895 - 1990