Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Energie opslagsystemen

Energie opslagsystemen (EOS) kunnen een belangrijke rol spelen in de energietransitie in Nederland. Door de groei van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, wordt de productie van groene elektriciteit steeds afhankelijker van variabele factoren zoals het weer en de seizoenen. De productie komt hierdoor niet altijd overeen met de vraag. Energie opslag kan helpen omdit verschil op te vangen en de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te verbeteren.

Onze energie opslagsystemen

Er bestaan veel verschillende soorten energie opslagsystemen. Bij Stakraft specialiseren we ons in de opslag van stroom. Hiervoor maken wij gebruik van batterij opslagsystemen (Battery Energy Storage Systems - BESS). Daarvan is lithium-ion batterijen de meest gangbare vorm. De systemen die Statkraft gebruikt, zijn bestemd voor korte termijn opslag. Je moet denken aan uren tot enkele dagen. Goed voor met name tijdelijke opslag, peakshaving en handelen op de onbalans markt.

Om een grotere bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van netcongestie en toename van hernieuwbare energieproductie te stimuleren, is lange termijn energieopslag (Long Duration Energy Storage – LDES) nodig. Belangrijk dus voor onze energietransitie. Daarom investeert Statkraft in LDES. Bijvoorbeeld door ons partnership met AQUABATTERY.

Toepassing van energie opslagsystemen in Nederland

Een belangrijke toepassing van energieopslag is het opslaan van overtollige energie die wordt geproduceerd op momenten dat er meer hernieuwbare energie wordt opgewekt dan nodig is. Deze opgeslagen elketriciteit kan vervolgens worden gebruikt op momenten dat er een tekort is aan groene energie. Hierdoor kan het elektriciteitsnet beter in balans worden gebracht. Daarnaast kan energieopslag ook helpen om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen.

Energieopslag kan ook worden gebruikt om stroom te leveren tijdens piekuren, wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is dan het aanbod. Dit kan helpen om de noodzaak van fossiele energiecentrales, zoals gas- en kolencentrales, te verminderen en bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Energieopslag speelt verder  een belangrijke rol in de ontwikkeling van slimme netwerken, waarbij geavanceerde technologieën worden gebruikt om de vraag naar en het aanbod van elektriciteit real-time te beheren. Dit kan de betrouwbaarheid en efficiëntie van het elektriciteitsnetwerk verder verbeteren.

In Nederland is de rol van energieopslag erkend als heel belangrijke voor de energietransitie.

Stand-alone en co-located

Bij stand-alone energieopslag staat het opslagsysteem op een andere locatie dan waar de energie wordt geproduceerd. De opgeslagen energie kan vervolgens via het elektriciteitsnet worden geleverd aan verschillende locaties waar het nodig is. Deze vorm van energieopslag wordt voornamelijk gebruikt voor grootschalige energie opslagsystemen en om de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk te verbeteren.

Een co-located energie opslagsysteem staat op de locatie waar de energie wordt geproduceerd. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij zonnepanelen of windturbines. We maken dus gebruik van de infrastructuur en netaansluiting van een bestaand energiepark. Dat scheelt in de inspanningen die geleverd moeten worden voor realisatie. Co-located opslagsystemen worden ingezet om piekproductie op te slaan en terug te leveren wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait. Zo ontstaat een vlakkere productiecurve en wordt het net minder belast. 

De voordelen

Het grootste voordeel van stand-alone opslagsystemen is de schaalbaarheid en flexibiliteit. De opslagcapaciteit kan eenvoudig worden uitgebreid of verlaagd, afhankelijk van de behoefte. Bovendien kunnen deze energie opslagsystemen worden gebruikt om de integratie van hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen en de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te vergroten.

Co-located energieopslag heeft als belangrijkste voordeel dat het de piekproductie van hernieuwbare energieparken verlaagd, waarbij we gebruikmaken van bestaande infrastructuur. Hierdoor worden kosten bespaard en kan de netcongestie worden verminderd.

Kortom, beide vormen van energieopslag hebben hun eigen voordelen en toepassingen, en kunnen worden gebruikt om de energietransitie in Nederland te realiseren.

Zo ontwikkelen we een energieopslagsysteem

  • 2. Ruimtelijke procedure en haalbaarheidsanalyse
    2. Ruimtelijke procedure en haalbaarheidsanalyse

    We onderzoeken of het gemeentelijk bestemmings- en omgevingsplan gunstig is voor de realisatie van een energie opslagsysteem. Wanneer blijkt dat dit het geval is, wordt ontworpen hoe het project technologisch efficiënt en financiëel rendabel kan worden gerealiseerd.

  • 3. Draagvlak
    3. Draagvlak

    Bij elk energieproject betrekken we vanaf het begin de mensen die in je omgeving wonen, net zolang tot zij zich kunnen vinden in het ontwerp voor het park. Dit doen we door persoonlijke gesprekken en informatieavonden. De omgeving krijgt ook altijd als eerste de mogelijkheid om in het park te investeren.

  • 4. Vergunningen en subsidie
    4. Vergunningen en subsidie

    Als we de plannen hebben uitgetekend, vragen we alle benodigde vergunningen bij de gemeente aan. Ondertussen blijven we in contact over het ontwerp. Zijn de vergunningen goedgekeurd? Dan vragen we EIA-subsidie aan. Dit helpt om het park financieel gezond te houden.

  • 5. Realisatie
    5. Realisatie

    Als de vergunningen en subsidie toegekend zijn, starten wij met de voorbereidingen en de bouw. In het uiteindelijke projectontwerp zijn de wensen van de gemeente, de omwonenden en van jou als landeigenaar zo goed mogelijk verwerkt. De bouw zelf duurt meestal ongeveer een jaar.

  • 6. Energie opslaan
    6. Energie opslaan

    Het opslagsysteem is aangesloten op het elektriciteitsnet! Je slaat nu energie op voor duizenden huishoudens in de omgeving om te verbruiken bij weinig opwek. Het onderhoud en de monitoring van het opslagsysteem, dat doen wij. Als je zelf wilt bijdragen, bijvoorbeeld door een oogje te houden op de natuurontwikkeling, dan maken we daar afspraken over.

  • 1. Voorbereiding
    1. Voorbereiding

    Heb je interesse in een energie opslagsysteem op je grond, dan komen we langs om samen de mogelijkheden te bekijken. Wat past het beste, wat zijn je wensen en klikt het tussen ons?

Meer weten?

Download dan hier onze brochure:

Of neem contact met ons op

Johannes Wouters
Business Development Manager Storage