Duurzame energieprojecten voor grondeigenaren
Als boer wil je je land bewerken op een manier die het beste voor de natuur en voor je bedrijf is. Door groene energie op te wekken, kies je voor allebei. Je oogst dan op een deel van je grond hernieuwbare elektriciteit uit zonnepanelen of windturbines, eventueel in combinatie met energieopslag.
Daarmee help je de planeet en voorzie je duizenden huishoudens van groene stroom. Plus, het geeft je extra financiële zekerheid voor lange tijd. Fijn als je bijvoorbeeld je bedrijfsactiviteiten wilt uitbreiden, of juist binnenkort met pensioen gaat. En kies je voor agri-PV? Dan kan je je grond ook blijven gebruiken voor grasteelt of gewassen.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn of heb je een vraag waarbij wij kunnen helpen?
Als grootste duurzame energieproducent van Europa hebben we uitgebreide ervaring met hernieuwbare energieprojecten. Daarom denken we graag met je mee over wat het beste bij jou past.
Wil je eerst wat meer informatie over het opwekken van hernieuwbare energie, om te zien of het iets voor jou kan zijn? Lees dan verder.
Hernieuwbare energie opwekken, wat houdt dat in?
Zonnepark
Zonneparken zijn hard nodig voor de energietransitie. Ook zijn ze een manier om jouw bedrijf toekomstbestendig te maken. ‘De zon oogsten’ zorgt namelijk voor stabiele, vaste inkomsten. Die komen niet uit de verkoop van de opgewekte energie, maar uit de vergoeding die je voor het verhuren of verkopen van je grond ontvangt. Moderne zonneparken zijn natuurinclusief en verrijken daarmee de biodiversiteit op je land. En met agri-PV combineer je landbouw en hernieuwbare energie-opwek.
Bekijk hier de agri-PV brochure
Windenergie
Het voordeel van moderne windturbines is dat ze een stuk minder ruimte innemen dan zonnepanelen. Daarnaast wekken ze met één draai van hun wieken al meer energie op dan een doorsnee huishouden in een dag gebruikt. Zo kan je met één turbine duizenden huishoudens van groene stroom voorzien. Ook kan de omgeving, net als bij zonneparken, meeprofiteren van de financiële opbrengsten.
Energieopslag
Het elektriciteitsnet loopt in Nederland op veel plekken tegen zijn grenzen aan. Daarom zie je bij steeds meer zonne- en windparken ook containers voor energieopslag staan. Deze batterijen slaan de duurzame stroom op voor later gebruik. Dit is handig voor de efficiëntie van het zonnepark, maar ook voordelig voor jou. De vergoeding per hectare voor batterijopslag ligt namelijk vaak nog hoger dan die voor zonneparken. Ook nemen de batterijopstellingen op zichzelf weinig ruimte in.
DUURZAME ENERGIE OPWEKKEN MET STATKRAFT
Elk zonne- of windpark is maatwerk. Op iedere plek is de grond anders, net als de natuur en de omgeving. Jij weet als grondeigenaar alles over je land. Wij weten alles over duurzame energie. Daarom betrekken we je graag doorlopend bij het opzetten van het project, zodat we onze kennis kunnen combineren. Jij bekijkt bijvoorbeeld hoe je de grond onder de panelen wilt inzetten. De tijdrovende zaken kun je aan ons overlaten. Wij regelen de subsidies en vergunningen, spreken met omwonenden en de gemeente, brengen de kansen voor natuurverrijking in kaart en zorgen voor de bouw. We houden op elk punt contact en komen graag langs om de voortgang te bespreken.
Bouwend op onderling vertrouwen en een goede klik, zorgen we ervoor dat er een energiepark komt te staan dat:
- Landbouw en duurzame energie slim combineert
- 25 jaar of langer voor vaste inkomsten zorgt
- De lokale natuur versterkt
- Aansluit bij het landschap
- De goedkeuring van de gemeente en de omgeving heeft
- Groene stroom levert voor duizenden huishoudens
- De Nederlandse energietransitie vooruit helpt
Zij gingen je voor
Veelgestelde vragen
Agri-PV is een techniek waarbij zonnepanelen en gewassen op een stuk grond worden gecombineerd. Zo kun je op hetzelfde perceel gewassen verbouwen en hernieuwbare zonne-energie opwekken. Bij agri-PV installeren we de zonnepanelen met meer tussenruimte, zodat machines er tussendoor kunnen voor het bewerken van de grond. Zo kun je je agrarische activiteiten voortzetten, maar voeg je ook een stabiele inkomstenbron toe aan je onderneming.
Meer weten? Download hier de brochure over agri-PV.
Dit kan op veel manieren. Wat het meeste voorkomt, is het aanplanten van bijvoorbeeld kruidenrijk grasland, inheemse struiken of bomen in en rond het park. Ook kunnen we speciale voorzieningen verzorgen voor lokale dieren, zoals het ophangen van vleermuiskasten of aanbrengen van bescherming voor dassenburchten.
De natuur die we toevoegen, blijft ook na de levensduur van het zonnepark voortbestaan. Extra groen dus.
Als een deel van je landbouwgrond niet meer rendabel is, bijvoorbeeld door verdroging of verzilting, kan het nog goed gebruikt worden om groene energie op te wekken. Zo komt de opbrengst van de grond nog altijd ten goede aan de omgeving. Of we bekijken of agri-PV een optie is, waarbij je agrarische activiteiten combineert met de opwek van zonne-energie.
Al voordat de eerste schetsen worden gemaakt, bekijkt een landschapsarchitect hoe het park in het landschap gaat passen. Hiervoor kan bijvoorbeeld een inheemse struikenhaag rond het park worden aangelegd om het zicht op het energiepark te beperken, laten we zonnepanelen met het landschap meeglooien of planten we een brede bloemenrand die het park laat opgaan in de omgeving. Hierbij houden we zo veel mogelijk rekening met jouw wensen en die van de omwonenden.
Vanaf het eerste moment dat de plannen ontstaan, gaan we op de koffie bij omwonenden en organiseren we informatieavonden. Hierbij kunnen omwonenden hun mening over het ontwerp geven. Zo verfden we bijvoorbeeld in Midden-Drenthe de transformatorhuisjes van een zonnepark groen toen omwonenden daarom vroegen, om ze meer te laten opgaan in de omgeving. En we houden je op de hoogte van onze ideeën.
Ook achteraf, na de bouw van een park, kunnen bewoners nog inspraak leveren en hun ideeën opperen. We proberen het energiepark zo vorm te geven dat iedereen er uiteindelijk blij mee is.
Wederzijds vertrouwen en transparantie zijn voor ons enorm belangrijk. We gaan graag samenwerkingen aan die van beide kanten goed aanvoelen en waarbij het gewoon klikt. We houden je daarom doorlopend op de hoogte van al het werk dat we doen en komen ook graag tijdens het project bij je langs. Niet dat we de deur platlopen, maar wel genoeg om elkaar in het echt te blijven spreken over de voortgang.
Een vergunning voor een zonnepark, met of zonder energieopslag, loopt minimaal 25 jaar. Windturbines gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. Nadat het park zijn einde heeft bereikt, ruimen we alles weer netjes op. In overleg kan de toegevoegde natuur achterblijven. De zonnepanelen, maar ook delen van windmolens, kunnen daarna vaak worden gerecycled.
Nee, dat hoeft niet. De omgeving krijgt altijd als eerste de kans om te investeren in een energiepark. Daarmee kunnen zij een jaarlijks rendement krijgen op hun investeringen. Je kan natuurlijk zelf wel investeren, mocht je dat willen.
Met een nauwkeurige voorbereiding en een goede samenwerking met netbeheerders kan een zonne- of windpark haar stroom vaak gewoon leveren aan het elektriciteitsnet. Voor de momenten waarop er te veel stroom op het net wordt aangeboden, zijn er ook oplossingen. Denk aan curtailment (het tijdelijk terugschroeven van de opwek) of energieopslag met batterijen. Soms kunnen er ook afspraken gemaakt worden met bedrijven om direct stroom af te nemen.