Wat is jullie uitdaging als energiecoöperatie? 

Als energiecoöperatie wil je het liefst zonnige vooruitzichten, maar in werkelijkheid kan de wind flink tegenzitten. Gepassioneerd zet je je in voor een betere wereld, en wil je versnellen in de duurzame energietransitie. Tegelijkertijd kom je steeds meer obstakels tegen op je weg door het grillige energielandschap.  

Maatschappelijke uitdagingen 

Netcongestie, het vinden van grond of het creëren van draagvlak zijn maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het tekort aan installateurs en prijsschommelingen. Het zijn knelpunten voor energiecoöperaties. Hoe zit dat en hoe kunnen wij jullie helpen? Je leest het op deze pagina. 


Netcapaciteit

Het elektriciteitsnet is overbelast en dat beperkt de ontwikkeling van nieuwe zonne- en windparken. Zowel voor kleinschalige als grootschalige projecten. Energiecoöperaties zien dit als één van de grootste knelpunten voor het opwekken van duurzame energie. Begrijpelijk, want door netcongestie stapelen de problemen zich op: lange wachttijden voor aansluitingen, daardoor moeilijk afspraken maken met installateurs, verlopen offertes voor materiaalprijzen en ook de daaraan gekoppelde subsidieaanvragen.  


Doe het samen met ons 

Wij werken al in een vroeg stadium samen met de netbeheerder en zo denken we mee in oplossingen. Daarnaast gaan wij zelf zo slim mogelijk om met de energiestromen. Denk aan de inzet van een netonafhankelijk systeem of juist het gebruiken van een bestaande aansluiting.  


Gebrek aan grond

Energiecoöperaties geven aan dat het moeilijker is geworden om grond te vinden voor een zonne- of windpark. Veel plekken zijn al geclaimd en opgekocht door overheden en niet lokale-partijen.


Gebrek aan draagvlak

Heb je plannen voor de bouw van een zonne- of windpark? Dan is het belangrijk om draagvlak te creëren bij omwonenden. En als coöperatie kun je daar wel wat hulp bij gebruiken.  


Doe het samen met ons 

Gebrek aan grond: Als wij al een grondcontract hebben, is een samenwerking met ons mogelijk en hoef je als energiecoöperatie dus niet meer zelf op zoek naar grond. 
 
Gebrek aan draagvlak: Om omwonenden te informeren en mee te laten denken, organiseren we informatiesessies, rondleidingen en keukentafelgesprekken. We hebben veel ervaring in het communiceren over zonne- en windparken. En nemen we misinformatie weg over bijvoorbeeld slagschaduw.


De energieketen is grillig

De productieketen voor zonnepanelen en windturbines is toepasselijk gezegd, zo veranderlijk als het weer. Projecten lopen vertraging op door een tekort aan installateurs en studenten met een technische opleiding. En prijzen voor materialen wisselen voortdurend waardoor offertes maar kort gelden. Daar komt bij dat energiecoöperaties maar moeilijk grip krijgen op de keten. 


Doe het samen met ons 

Wij hebben relaties opgebouwd met fabrikanten en installateurs en zijn vertrouwd met de complexe energiewereld van vandaag de dag. Daardoor hebben we een voorsprong in de onderhandelingen over prijzen en voorwaarden.

 



Wat is jullie maatschappelijke uitdaging? 

Het energielandschap is een ingewikkeld speelveld. Als energiecoöperatie zie je soms door de bomen het bos niet meer. Waar zouden jullie meer grip op willen krijgen? Laat het ons weten. Statkraft kent de markt goed, heeft veel expertise in huis en denkt graag mee in oplossingen voor jullie duurzame doelen.