Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Beperking zon op landbouwgrond frustreert transitie

07 Jul, 2023

Minister Jetten heeft vrijdag een brief naar de Kamer gestuurd, waarin duidelijk wordt dat het kabinet van plan is om zon op landbouwgrond vanaf 2024 te beperken. De brief spreekt over ‘Nee tenzij.’ Wat de ‘tenzij’ is, zal pas na de zomer helder worden. Statkraft vreest dat de onzekerheid de energietransitie direct zal frustreren.

Frustratie energietransitie

Op 7 juli 2023 presenteerden ministers Jetten en de Jonge de zogenaamde zonnebrief. De brief stelt dat zon op landbouwgrond niet meer aan de orde mag zijn, behoudens enkele uitzonderingen. Wat die uitzonderingen zijn is nog onduidelijk. De minister wil per 1 juli 2024 de ‘Nee tenzij’ in regelgeving vastleggen.
De brief komt op de dag dat de regio’s (RESsen) juist stellen dat de uitvoering van de ambities voor hernieuwbare opwek op land zeer moeizaam loopt en dat daarmee de kabinetsambitie om in 2035 tot een CO2-vrij elektriciteitssysteem te komen in gevaar komt. Het is evident dat met het uitsluiten van zon op landbouwgrond (ruim de helft van het Nederlandse grondoppervlak) er veel minder duurzame energie geproduceerd zal worden. 

Onduidelijk doel 

Wat met het de facto verbod wel beoogd wordt, is met de brief niet echt duidelijk. Individuele boeren die ervoor kiezen om tijdelijk op een deel van hun land panelen te plaatsen worden juist geraakt. Hun route om het bedrijfsinkomen te diversificeren en te verduurzamen wordt geblokkeerd. Ook natuur en omwonenden worden niet geholpen met een ban. Nieuwe parken worden nu volgens de gedragscode zon op land standaard aangelegd met een grote betrokkenheid en waarde voor omwonenden en met een aantoonbare toename van de natuur. Niet voor niets hebben de partijen achter de gedragscode zich vandaag hard uitgesproken tegen de zonnebrief, zoals de Vogelbescherming, de Nederlandse Vereniging van Omwonenden NLVOW en de energiecoöperatie vereniging Energie Samen. 

Tot nu toe maken gemeenten lokaal de afweging over een zonnepark. Deze afweging op lokaal niveau - kijkend naar het landschap, de steun bij omwonenden - wordt met de zonnebrief rigoureus aan de kant geschoven. “Een one-size-fits-all model vertraagt de energietransitie”, betoogt Valérie van Hagen, Head of New Business Statkraft Nederland. “Per gemeente zijn er andere behoeftes en wensen en niet ieder plan voor een zonnepark is gelijk. Deze ongenuanceerde maar ook onduidelijke regelgeving brengt het halen van onze klimaatdoelen in gevaar.” 

Statkraft pleit voor een heroverweging van de ‘Nee tenzij’ voor zonneparken, duidelijk beleid en mogelijkheid tot maatwerk op lokaal niveau.