Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Projecten Statkraft verlagen aardgasvraag met 50 mln m3, veel meer in verschiet

23 Sep, 2022

De zonneprojecten van Statkraft produceren bij elkaar zoveel hernieuwbare elektriciteit dat er dit jaar 50 mln m3 aardgas minder nodig is. De projecten die nu in ontwikkeling zijn, zullen de aardgasvraag nog verder verlagen met een extra 80 mln m3. De productie van elektriciteit uit zon en wind is nu veel goedkoper dan elektriciteit uit aardgas. Meer duurzame energie draagt uiteindelijk bij aan lagere energiekosten, maar ook aan het tegengaan van klimaatverandering en onafhankelijkheid van Rusland. Daarom roept het bedrijf op om nieuwe projecten voor wind  en zon te steunen door snellere besluitvorming over vergunningen en investeringszekerheid te bieden.

Midden op de vele zonnige dagen was deze zomer de prijs van elektriciteit extreem laag, wanneer zon en wind de totale elektriciteitsvraag konden bedienen. Dankzij deze bijdrage van duurzame bronnen kon de elektriciteitsprijs die energiebedrijven hanteerden nog wat lager blijven. Als tegen de avond de zon onder ging en gascentrales de productie overnamen, veerde de prijs weer naar niveaus die soms wel 15 keer hoger lagen. Hernieuwbare energie uit zon en wind zorgen voor besparing van aardgas voor elektriciteitscentrales (grofweg een kwart van ons landelijke aardgasgebruik). Dat besparen maakt ons minder afhankelijk van Rusland en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Dit is een wens die sterk onder Nederlanders leeft, zo bleek uit marktonderzoek dit voorjaar in opdracht van Statkraft.

Figuur: snel groeiend percentage hernieuwbare elektriciteitsproductie

Grafiek 22-09-2022.png

Om van het dure aardgas af te komen, is er nog een lange weg te gaan. Als geen ander land is Nederland afhankelijk van aardgas. Gelukkig komen er steeds meer windturbines en zonne-installaties op daken en op land bij. Statkraft heeft hier de laatste jaren behoorlijk aan bijgedragen.

Samen met grondeigenaren en omwonenden ontwikkelde Statkraft door het hele land zonnevelden die iedere dag duurzame, betaalbare elektriciteit produceren: de 240 MW (ongeveer 250 hectare) aan parken produceren per jaar genoeg stroom voor een besparing van 51 miljoen m3 gas.

Momenteel heeft Statkraft een reeks projecten in aanbouw die komend jaar elektriciteit gaan leveren, goed voor een besparing van een extra 40 miljoen m3 aardgas.  En er zijn projecten in ontwikkeling die nog op een vergunning wachten. Alles bij elkaar kunnen de projecten die Statkraft ontwikkelt en heeft gerealiseerd ruim 130 miljoen m3 aardgas besparen (zie hier onze projecten).

 

Projecten gerealiseerd en in ontwikkeling door Statkraft 
 

 

MW opgesteld

GWh

Aardgas miljoen M3

Totaal gerealiseerd                      246,1                             233,8                       50,9
Realisatie in 2023                      211,4                             200,8                       43,8
Ver gevorderde projecten                      182,7                             173,5                                 37,8         
Totaal  bij realisatie (zegge 2025) 640,1 608,1 132,5

Bron: Statkraft NL. Aanname productie is 0,95 GWh per MW; 10,2 kWh heeft de energiewaarde van 1 m3 aardgas; efficiëntie gascentrales is 45% (PBL-KEV 2021).

Er is nog veel meer vervanging van aardgas door elektriciteit uit zon en wind mogelijk. Initiatieven van in totaal duizenden MW wachten soms al jaren op besluitvorming. Om deze te realiseren is meer steun op lokaal niveau voor wind en zon op land nodig. Landelijk kan de rijksoverheid de ambities voor zon en wind op land verhogen en zorgen dat er voldoende netcapaciteit beschikbaar komt en blijft.

Als wij de ruimte krijgen, ontwikkelen we snel een duurzaam alternatief voor betaalbare energie uit eigen land. Zo zorgen we voor een zekere en betaalbare energievoorziening.