Het verhaal van Rheidol

 

 

Met de krachtige turbines, bezoekerscentrum, watervallen met achtergrondverlichting,
Fietsroutes
en picknickplaatsen

 

Het stroomschema van Rheidol hydro is net zo goed een bestemming voor toeristen
omdat het een stopplaats is voor degenen die in de buurt wonen.

Het waterkrachtproject, in de vallei van Cwm Rheidol bij Aberystwyth, maakt gebruik van de uitgestrekte waternetwerken over een adembenemende uitgestrektheid van 162 km², nabij de kust van Mid West Wales.

De waterkrachtcentrale is een cascade van drie reservoirs, die via tunnels met verschillende turbines zijn verbonden. Het is het grootste waterkrachtproject in zijn soort in Engeland en Wales en genereert elk jaar 93 GWh elektriciteit, genoeg om meer dan 25.000 huizen van schone, groene stroom te voorzien. 

Dennis Geyermann is de VP voor Operations and Maintenance bij Statkraft, gevestigd in Rheidol:

"Ons team van meer dan 40 mensen vormt de kern van de operationele activiteiten van Statkraft in het Verenigd Koninkrijk. Naast het hydro-onderhoudsteam en ondersteunende afdelingen, zoals Health & Safety en Technology, hebben we ook het UK Control Centre op deze prachtige locatie. Het UK Control Centre is van waaruit we al onze andere Britse projecten op het gebied van hernieuwbare energie monitoren; of het nu gaat om windmolenparken elders in Wales tot netstabiliteitsprojecten in Noord-Schotland. Deze hernieuwbare projecten brengen zeer gespecialiseerde en technologische banen naar deze landelijke plek." 

 

Sarah South, die werkt in Health, Safety, Security and Environment bij Rheidol, woont aan de andere kant van de heuvel - een woon-werkverkeer dat niet gemakkelijk te verslaan is. Omdat ze in de buurt was opgegroeid, waren het waterkrachtproject en Statkraft haar bekend:

"Toen de vacature een paar jaar geleden vrijkwam, was ik klaar om door te stromen naar het team hier. Het was een moeilijke beslissing om te nemen, maar ik wilde ergens werken waar ik een carrière kon hebben die op de lange termijn een verschil maakte voor het milieu."  

Technologie 

Een waterkrachtcentrale is een 24/7 bewaakte entiteit, bestaande uit onderling verbonden reservoirs, dammen, leidingen, aquaducten, generatoren en transformatoren. Het vereist voortdurend onderhoud en verbeteringen, modernisering en innovatie, om ervoor te zorgen dat het op een veilige en efficiënte manier energie levert.  

De technici kennen het landschap en de techniek hier door en door. Gareth Jones, Rheidol Site Manager zegt:

"Er is een enorme verscheidenheid aan taken bij het onderhouden van een schema als dit, we hebben de ene dag te maken met hightech instrumenten en elektronica en de volgende dag met het onderhouden van apparatuur die betrouwbaar is, maar 60 jaar oud. Dan zijn we misschien diep onder de grond in een tunnel, of in de Cambrische bergen om debietmeters te inspecteren, en dan terug naar de werkplaatsen om apparatuur te repareren.  
"Hydro is een zeer oude technologie en Statkraft heeft een grote competentie in het uitvoeren van dergelijke schema's. We zijn trots op de rol die we spelen bij het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen."  

Biodiversiteit 

Het land waarop het waterkrachtproject is gelegen, omvat een breed scala aan habitats; heidevelden, bossen, weiden, hooglanden en de stuwmeren. Het beheer van dit alles is een groot deel van de verantwoordelijkheden van het Statkraft-team, dat nauw samenwerkt met Natural Resources Wales om ervoor te zorgen dat de beheermethoden de biodiversiteit bij elke gelegenheid stimuleren. 

In de buurt van het centraal station van Statkraft liggen omheinde gebieden waar bosmierenkolonies gedijen. Hoewel ze een agressief roofdier zijn, spelen ze een vitale rol bij ongediertebestrijding in deze bossen, jagen ze op insecten die bladeren beschadigen en verspreiden ze zaden. 

 
In de weilanden naast het Rheidol-stuwmeer is het team begonnen met een wilde bloemenregeling; het planten van een zorgvuldig geselecteerde mix van wilde bloemenzaden die inheems zijn in deze regio van Wales. Wilde bloemen bieden hommels en andere insecten voedsel en beschutting, noodzakelijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen. 

Onderwijs en gemeenschap 

Het moderne bezoekerscentrum van Rheidol ligt op korte loopafstand van de kantoren. Het biedt onderwijsfaciliteiten, interactieve modellen van het waterkrachtsysteem en een café. Het heeft gastheer gespeeld voor lokale schoolgroepen, evenementen en gemeenschapsgroepsbijeenkomsten.