Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Turkey flag icon
Turkey
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States
  • 26.668 MWh
    Jaarlijkse productie
  • 7.600
    Huishoudens
  • 313.000 ton CO2
    Winst per 30 jaar

Locatie

Het zonnepark is gebouwd in het buitengebied ten noorden van Apeldoorn aan de oostkant van de A50, en bestaat uit 8 velden (weilanden en akkers), allen binnen een afstand van 1 kilometer van elkaar vandaan. De locatie is vooral geschikt voor een zonneweide omdat de percelen op afstand van de gebouwde omgeving liggen. De dichtstbijzijnde bebouwde kom is het dorp Vaassen, op zo’n 2,5 kilometer afstand. Wel liggen een aantal vrijstaande woningen in het buitengebied, waar Solarcentury rechtstreeks gesprekken heeft gevoerd met direct omwonenden over een optimale landschappelijke inpassing.

Een bijkomend voordeel van deze locatie is dat er een onderstation nabij is, wat maakt dat de zonneweide redelijk gemakkelijk kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet om duurzame stroom aan de omgeving te leveren.

"[3 december 2020] ''Op zonnepark Beemte Broekland is zojuist het laatste zonnepaneel geïnstalleerd''."

Barry Smits
Project Manager

Samen ontwerpen

Het plan voor zonneweide Apeldoorn Beemte-Broekland is tot stand gekomen door een inloopavond, gesprekken met omwonenden, belangenpartijen en- behartigers, Waterschap Vallei en Veluwe, omringende pachters en de gemeente. Er zijn diverse varianten van de plannen opgesteld en wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van het participatieproces. Zo is bijvoorbeeld de wens om een haag te plaatsen rondom de zonneweide opgenomen, en zijn er zonneveldkavels uit het plan gehaald.

Graag bieden wij de kans aan direct omwonenden van de zonneweide om te kunnen profiteren van dit initiatief. Zo kunnen omwonenden en andere belanghebbenden middels het kopen van obligaties in het zonnepark financieel mee participeren. Daarnaast bieden wij korting aan direct omwonenden op de aanschaf van zonnepanelen voor hun eigen woning.

 

Samen voor een betere biodiversiteit

We hebben voor dit plangebied gekozen voor een transparant hekwerk met houten palen en begroeiing, wat bijdraagt aan een natuurlijke uitstraling. Voorts wordt het hekwerk, waar mogelijk, uit het zicht onttrokken door deze in de bestaande en nieuwe beplanting te plaatsen. Het heeft de voorkeur om het hekwerk grofmazig uit te voeren.

Kleine zoogdieren zoals egels kunnen het hekwerk passeren doordat het hekwerk 10 tot 15 centimeter van de grond wordt geplaatst. Een goede landschappelijke inpassing, het stimuleren van biodiversiteit en het versterken van natuurwaarden gaan hier hand in hand.

Lage emissie scenario

Ons Low Emissions Scenario laat optimistisch, maar realistisch zien hoe de wereld er in 2050 uit kan zien als de snelle ontwikkeling van hernieuwbare technologieën zo door blijft gaan. Lees verder en neem een kijkje in de toekomst van de energiewereld.

Voor vragen en informatie

contact profile
Harold Vogels
O & M field manager