Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Advies: aan de slag voor meer zon en wind

19 dec, 2022

De Rijksoverheid heeft de steun voor zon- en windprojecten begrensd op een totaal volume van 35 TWh tot 2030. Ondertussen blijkt dit volume nu al bijna bereikt en veel te weinig om de snel groeiende behoefte aan hernieuwbare elektriciteit bij te benen.

Op verzoek van Rijk en decentrale overheden adviseerde mevrouw Greetje Bos om uit te gaan van het hogere bod van de regio’s (RES). Deze komen tezamen op in totaal 55 TWh. Haar rapport geeft een aantal adviezen om dat mogelijk te maken.
Het rapport benoemt netcongestie als een enorme uitdaging en stelt de oplossing om het net slimmer te benutten en om lokaal vraag en aanbod koppelen. Ook de uitdaging van lokaal draagvlak wordt in het rapport benoemt. Het rapport pleit voor "een eerlijk, begrijpelijk en consistent verhaal [...] van de gezamenlijke overheden." Het rapport noemt de financiële zekerheid voor projecten als randvoorwaarde en pleit voor "een instrument dat investeringszekerheid biedt".

Statkraft verwelkomt het advies ten zeerste en werkt graag actief aan de realisatie van de noodzakelijke zon- en windprojecten, in lijn met de adviezen.

Zie hier ook de positieve reacties van de brancheorganisaties waar Statkraft lid van is: Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), Holland Solar en Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

Willemijn van der Vliet
Communicatie Manager