Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft, Scholt Energy en Enexis sluiten capaciteitsbeperkingscontract voor zonnepark Wilbertoord

16 Apr, 2024

Hernieuwbare energieproducent Statkraft, zakelijke energieleverancier Scholt Energy en Enexis Netbeheer hebben een zogeheten capaciteitsbeperkingscontract (CBC) afgesloten voor zonnepark Wilbertoord in het Land van Cuijk. Statkraft en Scholt Energy bieden het volledige vermogen van het zonnepark (bijna 6 MW) aan als flexibel vermogen. Het contract is per 1 april 2024 ingegaan en draagt direct bij aan de verlichting van de druk op het elektriciteitsnet.

Mede door de groei van het aantal zonnepanelen in het verzorgingsgebied van Enexis, loopt de regionale netbeheerder tegen de maximale capaciteitsgrenzen van het elektriciteitsnet aan. Hierdoor is er in het gebied van Enexis geen ruimte om extra, grootschalige zoninstallaties aan te sluiten. Het elektriciteitsnet zit vol (netcongestie). De belangrijkste oplossing is het uitbreiden van het elektriciteitsnet, wat erg veel tijd kost. Ondertussen zijn er ook manieren om het huidige net beter te benutten, waarmee de druk op het net verlicht kan worden. 

Een CBC is een vorm van congestiemanagement waarmee het elektriciteitsnet efficiënter wordt gebruikt. Op piekmomenten in vraag en aanbod van elektriciteit wordt klanten gevraagd om geen elektriciteit af te nemen of in te voeden. Enexis betaalt een vooraf gecontracteerde vergoeding voor deze vorm van “spitsmijden”.

Samenwerking Statkraft, Scholt Energy en Enexis

Zowel Statkraft als Scholt Energy hebben een rol in dit gehele proces. Statkraft heeft, als eigenaar en in samenwerking met de omgeving en gemeente, zonnepark Wilbertoord ontwikkeld en gerealiseerd. Scholt Energy treedt in het CBC op als Congestion Service Provider (CSP). Dit betekent dat Scholt Energy het zonnepark minder laat produceren op verzoek van de regionale netbeheerder. Enexis geeft dat uiterlijk een dag van tevoren door. Zo kan Scholt Energy de zoninstallatie af- of uitschakelen en de druk op het elektriciteitsnet verlichten. Hiermee kunnen ook mogelijke kosten voor Statkraft worden bespaard.

“Door de toenemende netcongestie dreigt de energietransitie van Nederland vertraging op te lopen in de overstap van olie en gas naar duurzamere energiebronnen. We moeten er alles aan doen om dat te voorkomen. Wij zijn daarom blij dat we met deze oplossing een bijdrage leveren”, verklaart Niels van der Linden, Country Manager bij Statkraft Nederland.

“Deze samenwerking is een mooie mijlpaal voor Scholt Energy waarmee we als Congestion Service Provider uitvoering geven aan dit capaciteitsbeperkingscontract tussen de netbeheerder en hernieuwbare energieproducent. We ondersteunen Enexis bij  congestiemanagement op het elektriciteitsnet door de productie van zonnepark Wilbertoord tijdelijk te verlagen of zelfs te stoppen. Gezamenlijk dragen we bij aan de voortgang van de energietransitie in Nederland en realisatie van zoveel mogelijk duurzame energiebronnen", aldus Michiel van der Steen, Senior Energy Transition Specialist bij Scholt Energy.

“Het is erg mooi nieuws dat we opnieuw een flexibel contract hebben afgesloten”, zegt Karin Mathijssen, directeur Grootzakelijk bij Enexis Netbeheer. “In het voorjaar en de zomer staan onze netten onder druk vanwege de grote hoeveelheid zonne-energie. Die periode staat weer voor de deur, dus we zijn erg blij dat Statkraft en Scholt Energy ons per direct helpen bij een betere benutting van het elektriciteitsnet. Op deze manier werken we samen aan een duurzaam, efficiënt en betrouwbaar energiesysteem.”

Lees meer over zonnepark Wilbertoord

Persvragen

Willemijn van der Vliet
Communicatie Manager