Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft opent zonnepark Wilbertoord in gemeente Land van Cuijk

30 mei, 2024

Vandaag vond de feestelijke opening plaats van zonnepark Wilbertoord, een initiatief van Europa’s grootste hernieuwbare energieproducent Statkraft. Dit zonnepark, gelegen ten zuidwesten van Wilbertoord, zal hernieuwbare energie produceren voor maar liefst 2.800 huishoudens in de regio. Via crowdfunding delen inwoners van Land van Cuijk mee in de opbrengsten van deze opgewekte energie.

Het zonnepark heeft een geïnstalleerd vermogen van bijna 11 MWp en beslaat een oppervlakte van ongeveer 7,5 hectare. Vorig jaar is het gebied binnen slechts zes maanden tijd getransformeerd van akkerland tot een zonneweide. Naast het leveren van hernieuwbare energie aan de regio draagt het park bij aan de lokale biodiversiteit. Zo heeft Statkraft extra ruimte tussen de panelen gecreëerd om de natuur te bevorderen en heeft de organisatie speciale aandacht besteed aan een veilige leefomgeving voor dassen.

In april bleek dat zonnepark Wilbertoord burgerbetrokkenheid kon verwachten, toen Statkraft via crowdfunding haar streefdoel van 250.000 euro behaalde. Peter van den Groenendaal, Head of Solar & Wind Development bij Statkraft Nederland, benadrukt het belang van lokale samenwerking: “Wij hebben veel gesprekken gehad met de omwonenden en de Gemeente Land van Cuijk over hoe wij het beste kunnen bijdragen aan de klimaatdoelen van de omgeving. Er is geen enkele zienswijze ingediend bij de gemeente naar aanleiding van de vergunningsaanvraag. Dat betekent dat er in de omgeving draagvlak is voor dit zonnepark. Daar zijn we erg blij mee.”  

Land van Cuijk in 2045 energieneutraal

De opening van zonnepark Wilbertoord is een belangrijke mijlpaal in de verduurzaming van de regio. Als grootste gemeente van Noord-Brabant heeft Land van Cuijk ambitieuze plannen om in 2045 volledig energieneutraal te zijn.  Met de bouw van zonnepark Wilbertoord komt het totaal aantal parken die Statkraft realiseerde in Nederland op vijftien, die gezamenlijk maar liefst 375 MW aan zonne-energie realiseren.

Tijdens de feestelijke opening van het zonnepark verwelkomde Statkraft vertegenwoordigers van de lokale overheid en andere belanghebbenden. Na de officiële opening kregen de gasten een rondleiding over het zonnepark en kwamen zij meer te weten over de technologie en de activiteiten die zijn uitgevoerd ter bevordering van de biodiversiteit.

Meer lezen over zonnepark Wilbertoord?

Persvragen