Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft opent grootste zonnepark van Gelderland in Winterswijk

27 jun, 2024

Statkraft, de Europese leider in hernieuwbare energie, opent vandaag zonnepark Masterveldweg, het grootste aaneengesloten zonnepark van Gelderland. Met deze belangrijke mijlpaal viert het duurzame energiebedrijf samen met omwonenden, gemeente en andere betrokkenen de operationele start van het park, dat een cruciale rol zal spelen in de energietransitie van de regio.

Het zonnepark, gelegen in de gemeente Winterswijk, beslaat 61 hectare en heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 71,4 GWh, genoeg om meer dan 20.000 huishoudens van hernieuwbare stroom te voorzien. Daarmee levert het zonnepark meer dan een derde van alle duurzame energie die Winterswijk nodig heeft, en dus een significante bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente. 

Peter van den Groenendaal, Head of Development bij Statkraft Nederland: ”We zijn trots op de realisatie van dit zonnepark, dat als grootste zonnepark van de provincie Gelderland een grote bijdrage levert. Niet alleen aan de verduurzaming van de gemeente Winterswijk, maar aan de Nederlandse energietransitie. En dat in goede samenwerking met zowel gemeente als de omgeving.” 

John Westerdiep, Beleidsmedewerker Duurzaamheid en Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Winterswijk: “We hebben samen een project neergezet waar ook volgende generaties blij mee zullen zijn.”

Inpassing in het landschap

De omgeving van Winterswijk bestaat uit uniek coulisselandschap met essen, houtwallen en vele monumenten. Met het herstel van de oorspronkelijke houtwallen rondom het zonnepark, draagt Statkraft bij aan behoud van deze cultuurhistorie en goede inpassing in het landschap. Met aansluiting van het projectgebied op het Gelderse Natuur Netwerk komt groter gebied beschikbaar voor het versterken van de biodiversiteit. De duurzame energieleverancier ondersteunt dit verder door gebruik van inheemse beplanting. 

Lokale participatie

Met dit project onderstreept Statkraft haar toewijding aan de bijdrage aan de energietransitie. Dit doet zij in samenwerking met de omgeving. Zo kunnen omwonenden straks investeren via crowdfunding en verhoogt de opzet van een duurzaam fonds de maatschappelijke waarde van het energiepark. 

Statkraft verwelkomt vertegenwoordigers van de lokale overheid en andere belanghebbenden tijdens de feestelijke opening vandaag. Na de officiële opening krijgen de gasten een rondleiding over het zonnepark en leren zij over de technologie en de activiteiten die zijn uitgevoerd ter bevordering van de biodiversiteit.

Persvragen

Willemijn van der Vliet
Communicatie Manager

Meer lezen over de verduurzaming van Winterswijk?