Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Zonnepark Wenumseveld is bijna klaar om duurzame energie op te wekken voor 4.200 huishoudens

28 nov, 2023

Nadat de ontwikkelingen van het zonnepark in 2018 waren gestart, is het nu zo ver: de eerste hernieuwbare energie gaat opgewekt worden op Zonnepark Wenumseveld in Apeldoorn. Het zonnepark is een project van Statkraft, Europa's grootste producent van duurzame energie, en telt meer dan 28.000 zonnepanelen. Vanaf begin 2024 worden hierdoor ongeveer 4.200 huishoudens van hernieuwbare energie voorzien.

‘’De opening van Zonnepark Wenumseveld is belangrijk voor ons en de gemeente Apeldoorn,’’ vertelt Willemien van den Hoogen van Statkraft Nederland. ‘’In samenspraak met de gemeente hebben we t een 20 meter brede ecologische zone aan het zonnepark toegevoegd wat de Grift blijvend zal versterken. Bezoekers en omwonenden kregen het park te zien tijdens de Open Energiedag 2023. Hier kregen we veel positieve reacties op. Het is mooi om te zien dat het park nu ook echt in werking gaat treden en hernieuwbare energie gaat opwekken.’’ 

Open Energiedag Wenumsveld

De komst van het zonnepark levert niet alleen duurzame energie op: de biodiversiteit in en rondom het park wordt ook versterkt. Er is tijdens de bouw rekening gehouden met een 50 meter bouwvrije zone in het park om een rustige omgeving rond de dassenburcht te behouden en de das te beschermen. Daarnaast zijn er ruim 200 bomen geplant op het park. 

Al tijdens de bouw van het zonnepark is gebruik gemaakt van hernieuwbare energie door middel van de zonnepanelen op het dak van de personeelsaccommodatie op het park. Hierdoor was geen dieselgenerator meer nodig. Willemien van den Hoogen: “Ons streven naar meer hernieuwbare bronnen vermindert de uitstoot van broeikasgassen en onze ecologische voetafdruk. Het is prachtig om te zien dat dit weerklank vindt in de realisatie van dit park".

Met het operationeel worden van Zonnepark Wenumseveld zet Statkraft een belangrijke volgende stap in het proces om niet alleen gemeente Apeldoorn, maar heel Nederland in de energietransitie vooruit te helpen. 

Lees hier meer over zonnepark Wenumseveld

Persvragen

Willemijn van der Vliet
Communicatie Manager