Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Mijlpaal Zonnepark Wilbertoord bereikt: Statkraft legt samen met Land van Cuijk het eerste paneel

21 jul, 2023

Vandaag heeft Statkraft, Europa’s grootste producent van hernieuwbare energie, samen met de gemeente Land van Cuijk, een belangrijke mijlpaal bereikt bij de bouw van Zonnepark Wilbertoord. Samen met Bouke de Bruin, wethouder van Wonen, energie- en warmtetransitie, is vandaag het eerste zonnepaneel gelegd op het park, waardoor de laatste fase van de ontwikkeling is aangebroken.

Zonnepark Wilbertoord zal een opwekcapaciteit hebben van bijna 11 MWp, wat gelijk staat aan de energievoorziening voor ongeveer 2.800 huishoudens. Het park zal worden geïnstalleerd op een oppervlakte van circa 7,5 hectare en is naar verwachting eind dit jaar voltooid.  
 
"Dit is een belangrijke mijlpaal voor zowel Statkraft als de gemeente Land van Cuijk. Met Zonnepark Wilbertoord zetten we een grote stap in de overgang naar duurzame energie en het verminderen van de CO2-uitstoot" aldus Peter van den Groenendaal, verantwoordelijk voor ontwikkeling van zonne-energie bij Statkraft Nederland. "We zijn blij met de samenwerking met de lokale gemeenschap en omwonenden. Er is geen enkele zienswijze ingediend bij gemeente naar aanleiding van de vergunningaanvraag, dat is wel echt uniek. Dat betekent dat er in de omgeving veel draagvlak is voor de ontwikkeling van het park." 
 
Na realisatie van het zonnepark zal een deel van het project worden aangeboden aan de omwonenden via crowdfunding, waardoor zij ook kunnen investeren in de transitie naar duurzame energie in hun directe omgeving.  
 
Met het oog op behoud en bevordering van de natuur is er binnen het zonnepark drie hectare gereserveerd voor natuurlijke inrichting. Peter: “Wij realiseren zonneweides niet enkel voor zoveel mogelijk zonneproductie. Biodiversiteit en natuurwaarden zijn voor Statkraft functies die centraal staan bij de ontwikkeling van onze zonneparken. Waar mogelijk met goed waterbeheer of in combinatie met agrarisch gebruik.” Bij zonnepark Wilbertoord wordt rekening gehouden met biodiversiteit door meer ruimte te laten tussen de rijen zonnepanelen. Hierdoor kan de natuur beter haar gang gaan en krijgt de biodiversiteit een nieuwe impuls.   
 
Als Statkraft Zonnepark Wilbertoord heeft gerealiseerd heeft de Noorse producent van duurzame energie bijna 273 MW aan zonne-energie gerealiseerd in Nederland.  

Persvragen

Willemijn van der Vliet
Communicatie Manager

Meer weten over zonnepark Wilbertoord?