Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft realiseert recordomzet in 2022

02 mrt, 2023

Volatiele markten als gevolg van de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne leiden nog altijd tot een uitdagende situatie voor mensen en bedrijven in heel Europa. Statkraft behaalde in 2022 een recordomzet en -resultaten, gedreven door zowel hoge prijzen, stabiele activiteiten, succesvol energiebeheer en goede marktoperaties.

"Hoge stroomprijzen en solide waardecreatie uit de marktactiviteiten van Statkraft hebben bijgedragen aan een zeer sterk resultaat in 2022. Dividend aan onze eigenaar wordt voorgesteld op een recordbedrag van 17,2 miljard Noorse kronen. Onze ambitieuze groene groeistrategie is succesvol en helpt om de broodnodige hernieuwbare energie wereldwijd te ontwikkelen", zegt Christian Rynning-Tønnesen, CEO van Statkraft.

 

In 2022 presenteerde Statkraft haar vernieuwde strategie met de ambitie om de hernieuwbare energieopwekking van het bedrijf met 50% te laten groeien tot 100 TWh in 2030. De meeste investeringen worden gedaan in waterkracht, wind op land en zonne-energie in Europa. 

"Als Europa's grootste producent van hernieuwbare energie zijn we uniek gepositioneerd en hebben we een sterke inzet om bij te dragen aan meer hernieuwbare energie en het versnellen van de energietransitie. Niet alleen op lokaal niveau, maar ook internationaal. Onze ambitie is om vanaf 2025 elke negen dagen één nieuwe hernieuwbare energiecentrale te realiseren, voornamelijk zonne- en windparken op land."
Christian Rynning-Tønnesen
CEO Statkraft

De projectpijplijn van Statkraft blijft toenemen en Statkraft ligt op schema om de doelstelling te halen om tegen 2025 jaarlijks 2.500-3.000 MW aan capaciteit te ontwikkelen, oplopend tot 4.000 MW per jaar tegen 2030.

 

Financiële resultaten 2022

In 2022 bereikte de productie van Statkraft 60,2 TWh: een daling van 13,9% ten opzichte van 2021. De gemiddelde Noordse systeemprijs bedroeg 193 EUR/MWh, een stijging van 118 EUR/MWh op jaarbasis. De onderliggende EBIT eindigde op NOK 54,4 miljard, vergeleken met NOK 26,8 miljard in 2021. De nettowinst bedroeg NOK 28,6 miljard (NOK 16,1 miljard). Het voorgestelde dividend bedraagt NOK 17,2 miljard. 

 

Het jaarverslag voor Statkraft AS Group over 2022 is goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Statkraft AS.