Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft versnelt duurzame groei en reorganiseert Corporate Management om nieuwe groeidoelstellingen te ondersteunen

29 jun, 2022

Statkraft heeft zijn groeistrategie voor duurzame energie geactualiseerd met nieuwe, ambitieuzere doelstellingen tot 2030. Hierin verhoogt Statkraft haar jaarlijkse groei voor wind op land, zonne-energie en batterijopslag van 2,5-3 GW in 2025 tot 4 GW in 2030.

Ook de groeiambities voor waterkracht, wind op zee en groene waterstof zijn verhoogd. In totaal streeft Statkraft streeft naar 30 GW extra ontwikkelde duurzame capaciteit in 2030. Daarmee zou haar jaarlijkse elektriciteitsproductie met 50% zijn toegenomen ten opzichte van de bestaande capaciteit, tot een totaal van ongeveer 100 TWh per jaar tegen het einde van het decennium. Deze 100 TWh staat gelijk aan bijna drie keer het jaarlijkse stroomverbruik van Denemarken.

 

"De behoefte aan duurzame energie neemt sterk toe om de doelstellingen voor netto nul uitstoot te halen en de Europese energiezekerheid te versterken. Statkraft verhoogt haar investeringscapaciteit en ontwikkelt sneller en meer duurzame energie om hieraan bij te dragen. Met het oog op 2030 leggen we de lat hoger dan ooit voor al onze regio's en technologieën", zegt CEO Christian Rynning-Tønnesen van Statkraft.

 

Statkraft verwacht veel van de groei in wind op land, zonne-energie en batterijopslag in alle regio’s waar het duurzame energiebedrijf actief is. Voor offshore wind streeft Statkraft naar een industriële rol in Noorwegen en Ierland.

 

Ook richt Statkraft zich op het verbeteren en uitbreiden van Noorse waterkrachtcentrales. Het doel is om in 2030 ten minste vijf grote waterkrachtprojecten op te starten.

 

Op het gebied van groene waterstof wil Statkraft zich ontplooien tot toonaangevende ontwikkelaar in Noorwegen en Zweden en uitbreiden tot buiten de Scandinavische landen. Met als doel om 2 GW groene waterstof te hebben ontwikkeld in 2030.

 

De unieke expertise en positie van de Statkraft groep vormen een uitstekende basis om deze strategie te volbrengen. De strategie bestaat uit de volgende vier strategische pijlers:

 

1. Zorgen voor schone flexibiliteit – benutten van waterkracht

2. Versnellen van zonne-energie, windenergie op land en wind op zee en batterijopslag

3. Leveren van duurzame marktoplossingen aan klanten

4. Opschalen van nieuwe groene energietechnologieën

 

Aanpassing van Corporate Management

Om de aangepaste strategie te ondersteunen, voert Statkraft voert aanpassingen in de organisatie door. Scandinavië, Europa en Internationaal worden als drie verschillende bedrijfsonderdelen ingericht. Om extra aandacht te besteden aan nieuwe groene energietechnologieën en de energietransitie, richt het duurzame energiebedrijf New Energy Solutions als afzonderlijk bedrijfsonderdeel op.  

"De veranderingen helpen ons sneller te groeien in waterkracht, windenergie, zonne-energie en batterijopslag. Met name door betere coördinatie van onze verschillende activiteiten. En we geven prioriteit aan de ontwikkeling van nieuwe energieoplossingen, zoals groene waterstof", zegt CEO Christian Rynning-Tønnesen.

Vanaf 15 augustus 2022 bestaat het Corporate Management uit de volgende leden:

  • Christian Rynning-Tønnesen, President & CEO
  • Anne Harris, Chief Financial Officer & IT
  • Henrik Sætness, EVP Corporate Staf
  • Hallvard Granheim, EVP Markets
  • Birgitte Ringstad Vartdal, EVP Nordics
  • Barbara Flesche, EVP Europe
  • Ingeborg Dårflot, EVP International
  • Jürgen Tzschoppe, EVP New Energy Solutions

 

"Na meer dan 20 jaar bij de onderneming en 12 jaar als gewaardeerd lid van het Corporate Management, treedt Hilde Bakken terug uit haar huidige functie om mogelijkheden buiten Statkraft te verkennen. Ik bedank Hilde voor haar enorme bijdrage aan de ontwikkeling van Statkraft gedurende twee decennia", zegt CEO Christian Rynning-Tønnesen. "Ook heet ik Barbara Flesche en Ingeborg Dårflot welkom als nieuwe leden van het Corporate Management. Ik kijk ernaar uit om nauw met beiden samen te werken aan de uitvoering van onze geactualiseerde groeistrategie."

Persvragen

Willemijn van der Vliet
Communicatie Manager