Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft pakt klimaatverandering en energiearmoede aan met SolarAid

05 mei, 2022

In Afrika, ten zuiden van de Sahara, leven 548 miljoen mensen zonder elektriciteit. Wat educatie, werk en een gevoel van veiligheid negatief beïnvloedt. SolarAid en Statkraft hebben in 2021 een strategisch partnerschap aangekondigd om deze energiearmoede en klimaatverandering aan te pakken. Statkraft steunt de liefdadigheidsinstelling met 2 miljoen pond aan donaties, over een periode van drie jaar.

Toegang tot elektriciteit is belangrijk voor gezinnen en scholen. En essentieel voor gezondheidsklinieken in Afrika. De stroom is nodig voor koelkasten, apparatuur en verlichting, onmisbaar voor de zorg die er wordt gegeven. Gebruik van zonne-energie zorgt ervoor dat medisch personeel geen levensbedreigende procedures hoeft uit te voeren in het donker. De zorg kan veilig worden verleend en geneesmiddelen - waaronder vaccins voor Covid-19 - kunnen op de juiste temperatuur worden bewaard.

Het partnerschap van Statkraft met SolarAid financiert onder andere toegang tot zonne-energie voor klinieken die opereren zonder betrouwbare elektriciteitstoevoer.

Solaraid_girls
Afbeelding: SolarAid

Christian Rynning-Tønnesen, CEO van Statkraft, zegt: "548 miljoen mensen in Afrika leven zonder elektriciteit. Zonne-energie is een eenvoudige, duurzame en kosteneffectieve oplossing voor diegenen die anders alleen kunnen terugvallen op gebruik van dure en giftige kerosine of gevaarlijke kaarsen. Wij zijn daarom blij samen te werken aan zo'n belangrijke missie. Deze samenwerking zetten we voort na de overname van Solarcentury in 2020. We zetten graag de schouders onder deze partnerschap met SolarAid om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot moderne energie."

 

John Keane, CEO van SolarAid: "We zijn verheugd dat ons lange en succesvolle partnerschap wordt voortgezet nu Solarcentury is opgegaan in Statkraft. Elektrificatie van het Afrikaanse platteland ten zuiden van de Sahara is via het elektriciteitsnet grotendeels onmogelijk. Maar de verlichting met zonne-energie wordt nu al toegepast. En helpt miljoenen huizen, scholen en klinieken te verlichten die anders in het donker zouden blijven zitten. Samen kunnen we een einde maken aan de duisternis.”

 

Verantwoordelijkheid van het bedrijf

Voor het eerst sinds 2013 wordt voorspeld dat het aantal mensen dat geen toegang heeft tot elektriciteit in Afrika ten zuiden van de Sahara zal toenemen en zou kunnen oplopen tot 630 miljoen als het economisch herstel vertraagt en er geen actie wordt ondernomen. Door het partnerschap met SolarAid ondersteunt Statkraft de zevende Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG) van de VN: "toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen waarborgen".

 

Persvragen

Willemijn van der Vliet
Communicatie Manager