Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft gaat Windpark Vaanplein ontwikkelen

16 dec, 2022

Betrokkenen kunnen meepraten over plannen.

 

In de gemeente Barendrecht, aan de noordkant van de A15 bij knooppunt Vaanplein wordt een nieuw windpark ontwikkeld door Statkraft, de grootste producent van hernieuwbare energie in Europa. Naar verwachting gaat Statkraft hier twee of drie windmolens plaatsen. “We vinden het belangrijk om wensen uit de omgeving mee te nemen in onze plannen”, zegt Rob Smit, Head of Wind Development bij Statkraft Nederland.

 

De grond voor dit zogeheten ‘Windpark Vaanplein’ is eigendom van Staatsbosbeheer en in erfpacht genomen door het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde. Uit de tender die deze twee partijen hadden uitgeschreven kwam Statkraft uiteindelijk als winnaar naar voren. Head of Wind Development Smit kijkt uit naar de samenwerking: “De plannen voor de ontwikkeling van het nieuwe windpark maken we in nauw overleg met de eigenaar en de erfpachter, maar ook met de gemeente, omwonenden en andere belanghebbenden.” Pas nadat deze plannen zijn vormgegeven worden de bestemmingswijziging en de omgevingsvergunning aangevraagd. De doorlooptijd is afhankelijk van alle nog te doorlopen procedures.

 

Het gebied werd al in 2012 door de (voormalige) stadsregio Rotterdam aangewezen als mogelijke locatie om windenergie op te wekken.  Eind 2017 heeft de provincie Zuid-Holland dit bevestigd met een besluit over deze en 15 andere locaties in de stadsregio waar één of meerdere windmolens moeten komen. Dat besluit is definitief.