Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Nederlander steeds positiever over lokaal opgewekte, duurzame energie

14 Jul, 2022

Bezorgdheid over financiële impact energiecrisis wekt een verlangen op naar minder energieafhankelijkheid

 

Een ruime en groeiende meerderheid staat uitgesproken positief tegenover lokaal geproduceerde duurzame energie, zoals zonne- en windenergie. Dit blijkt uit onderzoek onder 18.000 Europeanen, waaronder ruim 2.000 Nederlanders, in opdracht van Statkraft, de grootste producent van hernieuwbare energie in Europa. Het bedrijf ziet in de cijfers een steun voor de ambitie om nog meer te investeren in hernieuwbare energie.

 

Een meerderheid van 61% van de ondervraagden maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de energierekening. Een derde wil dat er helemaal geen Russisch gas meer geïmporteerd wordt. Nederland zou beter in staat moeten zijn om in de eigen energiebehoefte te voorzien, vindt een ruime meerderheid (71%) van de Nederlanders. 68% van alle Nederlanders maakt zich zorgen over de impact van de klimaatcrisis, met vooral zorgen over extremere weersomstandigheden.

Niels van der Linden, Vice President Wind en Zon van Statkraft Nederland: “Mensen maken zich duidelijk zorgen over onze nog fossiele energievoorziening die erg afhankelijk is van slechts een handvol landen, waaronder Rusland.”

 

Energie dichtbij

Uit een eerder onderzoek van Statkraft (november 2021) kwam al naar voren dat Nederlanders positief tegenover wind- en zonneparken staan: toen al was 65% van de Nederlanders neutraal of positief over een windpark binnen 5 kilometer van hun huis. Dit is nu gestegen naar 77%. Maar liefst 85% is nu ook neutraal of positief over een zonnepark binnen 5 kilometer van hun huis. Van der Linden: “Wij zijn blij met de stijgende positiviteit tegenover hernieuwbare energie. Statkraft investeert flink in lokale, duurzame energie. We breiden onze hernieuwbare capaciteit van onder andere zon en wind wereldwijd fors uit met in totaal 30 gigawatt extra in 2030.”

 

Waterstof

Uit het onderzoek blijkt nog wel dat de kennis van waterstof, een van de energiedragers van de toekomst, in Nederland beperkt is. Nu zegt 46% bekend te zijn met waterstof als energiedrager. Van die groep weet slechts 30% het verschil tussen groene, blauwe en bruine waterstof. Toch meent een ruime meerderheid (58%) van alle Nederlanders dat groene waterstof (gemaakt met elektriciteit uit wind en zon) een sleutelrol zal spelen in de transitie naar schone energie. Dit sluit aan bij de ambities van Statkraft. Van der Linden: “Bij Statkraft hebben we de ambitie uitgesproken om ons op het gebied van groene waterstof te ontplooien tot een toonaangevende partij. In 2030 wil Statkraft in Noorwegen, Zweden en daarbuiten in totaal 2 gigawatt groene waterstofcapaciteit hebben ontwikkeld.”

 

Statkraft

Statkraft is een internationaal toonaangevend bedrijf op het gebied van hernieuwbare energie en de grootste producent hiervan in Europa. De Groep produceert waterkracht, windenergie, zonne-energie, gasgestookte energie en levert stadsverwarming. Statkraft is een wereldwijd opererende speler op de energiemarkt, met 4.800 werknemers in 19 landen.

 

Het Nederlandse kantoor van Statkraft is gevestigd in Amsterdam. Het werd in 1998 opgericht als eerste van verschillende filialen in Europa. Hoofdactiviteiten in Nederland zijn de ontwikkeling van grootschalige wind- en zonneparken en wereldwijde handel in garanties van oorsprong en emissierechten. Statkraft biedt op maat gemaakte oplossingen voor de levering van duurzame elektriciteit aan grote bedrijven.

Contact

Willemijn van der Vliet
Communicatie Manager