Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Herleef samen met Statkraft en Encavis de mooiste momenten van de Open Energiedag 2022

12 okt, 2022

Tijdens de Open Energiedag op 17 september 2022 heette Statkraft en Encavis bezoekers welkom op zonnepark Nyrstar I in Budel. Het park, waar maar liefst 155.000 zonnepanelen verspreid over 60 hectare land staan opgesteld, was één van de 62 duurzame energieprojecten in Nederland die tijdens de tweede Open Energiedag haar deuren opende voor publiek, om de mensen en techniek achter de energietransitie te laten zien. Met onze video kijken we terug op een erg geslaagde dag!

De tweede Open Energiedag op een zonnepark ontwikkeld door Statkraft

Tijdens een rondleiding gaven projectontwikkelaars en projectmanagers van Statkraft meer informatie over de werking van het park en hoe de opwekking van zonne-energie hier ontstaat. Daarnaast legde ecoloog Friso van der Zee uit wat voor impact een zonnepark heeft op de natuur. Vogelaar Wil Beeren, die zelf in de buurt van het park woont, vertelde hoe vogels zich sinds de opening van Nyrstar Budel aan de omgeving hebben aangepast. Natuurlijk was er voor kinderen ook genoeg te doen. Zo konden zij hun eigen vogelhuisje maken of rondspringen op het springkussen.

Een positieve verandering

Met onze deelname aan de Open Energiedag 2022 proberen we positieve verandering te brengen in de gemengde gevoelens die er nog steeds zijn over de aanleg van grote zonneparken, vooral door de beperkte ruimte in Nederland. Zo vertelde Rick Fransen, Business Development Manager bij Statkraft, dat bezoekers van het zonnepark Oostrumsdijkje in Houten tijdens de Open Energiedag 2021 positief verrast waren door de goede inpassing van het zonnepark in de omgeving eens met eigen ogen te zien. En van eerste hand te horen wat er allemaal bij de ontwikkeling en realisatie van een zonneweide komt kijken.

“Mensen die we konden informeren daar, gingen een stuk positiever weg dan ze kwamen. Daarom doen we voor de tweede keer mee met de Open Energiedag”, aldus Rick over de tweede deelname van Statkraft aan het evenement. 

 

Daar krijg je energie van

De Open Energiedag maakt deel uit van de ‘Daar krijg je energie van’ campagne die de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) in samenwerking met brancheverenigingen NWEA, Holland Solar, Energie Samen, Bodemenergie Nederland en Vereniging Warmtepompen is gestart.

 

Volgende Open Energiedag is al bekend

In totaal bezochten meer dan vijfduizend bezoekers tijdens de Open Energiedag 62 duurzame zonne-en windparken, biomassacentrales, aquathermie-, bio-energie- en bodemenergie projecten door heel Nederland. “Super goed dat zoveel mensen zijn komen kijken naar de wereld achter hun stopcontact en thermostaat”, liet NVDE directeur Olof van der Gaag weten. “Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg in deze transitie naar een duurzame energievoorziening.” Inmiddels is de datum van de volgende Open Energiedag ook al bekend: de derde editie van het evenement zal op 16 september 2023 plaatsvinden.

 

We willen iedereen bedanken die de moeite heeft genomen om tijdens de Open Energiedag zonnepark Nyrstar Budel te bezoeken. We hopen dat jullie het een net zo geslaagde en informatieve dag vonden als wij.

Persvragen

Willemijn van der Vliet
Communicatie Manager