Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Evenement HIER opgewekt maakt de urgentie van lokale energie voelbaar

05 apr, 2022

Statkraft gelooft in de waarde van lokaal opgewekte energie. Daarom zijn we een van de sponsoren van de 10-jarige jubileumeditie van het HIER opgewekt-evenement dat afgelopen woensdag plaatsvond. Nederlands grootste evenement over lokale duurzame energie heeft ruim 500 bezoekers getrokken en zelfs koning Willem-Alexander was aanwezig om de resultaten van de Lokale Energie Monitor 2021 te vieren.

Lokaal energie opwekken wordt steeds belangrijker

Het evenement in Spant! in Bussum was dé plek om het te hebben over de toekomst van lokale energie. Zo zijn we in gesprek gegaan met verschillende energiecoöperaties en andere betrokken partijen. De rol van deze lokale initiatiefnemers wordt steeds belangrijker. Er zijn in Nederland inmiddels 676 energiecoöperaties actief, die een substantiële bijdrage leveren aan het opwekken van groene energie. Statkraft is voor hen een partner die met vele jaren kennis en ervaring bijstaat met raad en daad. We geven namelijk niet alleen advies, maar kunnen ook helpen bij alle ontwikkelings- en uitvoeringsstappen van een energieproject. Zo versnellen we samen met energiecoöperaties de energietransitie.

HIER opgewekt 2022 (2).jpg
Koning Willem-Alexander was aanwezig om de resultaten van de Lokale Energie Monitor 2021 te vieren.

Veel inspiratie tijdens het evenement

“In tien jaar van 100 naar 112.000 leden van energiecoöperaties. Het was een geweldig moment toen dit nieuws in aanwezigheid van koning Willem-Alexander bekend werd gemaakt”, zegt Willem Reinders, projectontwikkelaar Zon. Hij was namens Statkraft aanwezig en is enthousiast over het evenement. “Het was mooi om te zien dat ontwikkelaars, energiecoöperaties en gemeenten met elkaar in gesprek gingen. We hebben zo’n twintig energiecoöperaties gesproken. Ik was blij verrast door de vele leden die ons inmiddels kennen en door de enthousiaste reacties op onze onlangs georganiseerde webinar.”

Rob de Groot, projectontwikkelaar Zon, deelt dat positieve gevoel. “Voor mij is weer eens bevestigd dat de toekomst van duurzame energie niet zonder samenwerkingen op lokaal niveau kan. Wat ik uit de ontmoetingen meeneem, is hoe we elkaar kunnen versterken. De kracht van energiecoöperaties is zorgen voor draagvlak onder omwonenden en gemeenten. Energiebedrijven zijn goed in de uitvoering van het technische stuk.”

HIER opgewekt 2022 (1).jpg
Koning Willem-Alexander op het podium

Op naar een nóg groenere toekomst

Alle waardevolle inzichten en ervaringen die we hebben opgedaan, versterken onze ambitie om elke industrie, elk bedrijf en elk huishouden te voorzien van duurzame energie. In een tijd dat het klimaat zo onder druk staat, is het mooi en hoopvol om te zien dat op lokaal niveau zoveel mensen zich inzetten voor een duurzamer Nederland. Statkraft heeft dan ook volop aandacht voor samenwerkingen met energiecoöperaties, steun aan burgerinitiatieven en gesprekken met gemeentes. “Samen gaan we op weg naar een nog groenere toekomst, daar ben ik tijdens dit evenement nog sterker van overtuigd geraakt”, aldus Rob de Groot.

Persvragen

Willemijn van der Vliet
Communicatie Manager