Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Vanaf vandaag neemt de natuur geen CO2 meer op

29 jul, 2021

De aarde kan maar zoveel hebben. En de mens moet daar iets mee. Vandaag is het namelijk Earth Overshoot Day. Dit betekent dat alle gassen die we vanaf vandaag uitstoten, niet meer door de natuur kunnen worden opgenomen. En dat is reden voor actie. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die de handen uit de mouwen steken.

Dat we niet veel langer gassen kunnen blijven uitstoten zoals we nu doen, is al een tijdje bekend. Er komen daarom steeds meer initiatieven om op verschillende niveaus – lokaal en wereldwijd – het klimaatprobleem aan te pakken. De website van Overshoot Day komt bijvoorbeeld met de hashtag #movethedate. Onder die hashtag deelt zij vanaf vandaag, honderd dagen achter elkaar oplossingen om de huidige, vervuilende gang van zaken te vervangen. ‘Toevalligerwijs’ eindigt die reeks van honderd dagen op de dag van de COP26 – de Climate Change Conference of the Parties, een internationale conferentie om versneld de klimaatdoelen te behalen.

Het idee is dat iedereen zijn eigen steentje bijdraagt en binnen de industrie waar hij/zij werkzaam is aan oplossingen werkt. Zo zetten wij ons als Statkraft volledig in op onze missie om de aarde volledig te voorzien van duurzame energie. De energiesector is namelijk verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen. En wij vinden dat dit flink aangepakt moet worden. Om onze ecologische voetafdruk (en die van de energiesector) te verkleinen, is er dus meer duurzame energie nodig.

Nu snappen we dat niet iedereen zomaar een bedrijf in duurzame energie kan starten. Maar dat hoeft ook niet. Iedereen kan zijn eigen steentje bijdragen en zijn/haar eigen sector. Volg bijvoorbeeld de #movethedate en de 100 Days of Possibility van Overshoot Day ter inspiratie. Het zal je verbazen te zien wat er met de techniek van nu allemaal al mogelijk is. Samen moeten we toch een heel eind kunnen komen in het vinden van nieuwe, duurzame oplossingen. En als we het goed doen, zorgen we dat een dag als Overshoot day straks bij het verleden hoort.