Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft en SolarAid pakken samen klimaatverandering en energiearmoede aan

12 jul, 2021

Non-profitorganisatie SolarAid en Statkraft hebben een strategisch partnerschap aangekondigd om armoede en klimaatverandering tegen te gaan. Statkraft doneert in totaal 2 miljoen pond aan SolarAid, uitbetaald over een periode van drie jaar. Hiermee helpen zij de 548 miljoen mensen die in Sub-Sahara-Afrika zonder elektriciteit leven. Dit beperkt hun vermogen om te leren, werken en zich ’s nachts veilig te voelen.

Door de samenwerking met SolarAid boekt Statkraft vooruitgang op doel 7 van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: “Toegang garanderen voor iedereen tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie.” Actie is hard nodig, want volgens de laatste voorspellingen kan voor het eerst sinds 2013 het aantal mensen zonder elektriciteit in Sub-Sahara-Afrika oplopen tot 630 miljoen.  
 
Toegang tot elektriciteit is essentieel voor gezondheidsklinieken op het platteland in heel Afrika. Hiermee kan zorgpersoneel gebruikmaken van koelkasten, medische apparatuur en verlichting. De samenwerking van Statkraft met SolarAid financiert ook zonne-energie voor klinieken die geen betrouwbare stroombronnen hebben. Het voorkomt dat zorgmedewerkers levensbedreigende procedures in het donker moeten uitvoeren. Zo kunnen zij veilige zorg bieden en kan medicatie – inclusief COVID-19-vaccinaties – op de juiste temperatuur bewaard worden.   
 
Christian Rynning-Tønnesen, CEO van Statkraft: “548 miljoen mensen leven zonder elektriciteit in Sub-Sahara-Afrika. Zonne-energie is een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing voor diegenen die geen andere keuze hebben dan te vertrouwen op dure en giftige kerosine of gevaarlijke kaarsen. We zijn verheugd om samen te werken met een organisatie met zo’n belangrijke missie. De kiem van deze samenwerking legden we in 2020 met de overname van Solarcentury. We kijken ernaar uit samen met SolarAid te zorgen dat iedereen toegang krijgt tot moderne energie.” 
 
John Keane, CEO van SolarAid: “We zijn verheugd dat onze lange en succesvolle samenwerking voortduurt nu Solarcentury is opgegaan in Statkraft. Hoewel tijdens onze levens het grootste deel van Sub-Sahara-Afrika het nog zonder modern elektriciteitsnet zal moeten doen, beleeft zonne-energie tegelijkertijd een revolutie. Zo verlichten we de huizen van miljoenen mensen die anders in het donker zouden zitten. Samen kunnen we een eind aan de duisternis maken.”