Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Bouw zonnepark Hijken Beilen feestelijk gestart

04 aug, 2021

Wethouder Schipper heeft gisteren het eerste paneel gelegd voor het zonnepark Hijken Beilen in Midden-Drenthe. Naar verwachting komt het 21 hectare grote zonnepark eind 2021 in productie en wekt het duurzame elektriciteit op voor ruim 4.300 huishoudens. Statkraft ontwikkelt en bouwt het zonnepark en neemt ook het beheer voor haar rekening.

Het park komt ten noorden van de kern van Beilen, direct aan de A28. Het 21 hectare grote park beslaat twee percelen en krijgt een ruimte opzet. Bijna tweederde van het gebied blijft onbedekt en krijgt een natuurlijke inrichting. Aan de oostzijde, langs de A28, komt een twintig meter brede groenzone. Deze biedt extra ruimte voor de natuur. Tussen de rijen panelen komen groenzones van ongeveer vier meter breed. Op deze manier kunnen regenwater en zonlicht de bodem levend en gezond houden. Het beheer van het park gaat op een natuurvriendelijke manier; zonder bemesting of gebruik van bestrijdingsmiddelen en mét een ecologisch beheer voor een kruiden- en bloemrijk grasland.  

Ontwikkelaar Statkraft geeft bewoners de gelegenheid om financieel deel te nemen in het project. Dit doet Statkraft in samenwerking met de Energie Coöperatie Hooghalen. “We zijn gevraagd draagvlak voor het zonnepark te creëren,” vertelt een woordvoerder van de energiecoöperatie. “De uitleg over hoe het precies werkt en wat het allemaal betekent, werd positief ontvangen.”

Statkraft geeft obligaties uit met een rendement. Ook heeft Statkraft zonnepanelen geïnstalleerd op de lokale schaatsbaan en werkt aan de verduurzaming van vier jeugdsoos gebouwen in de dorpen rond het park. “We werken met vooruitstrevende technologie en wekken met een lage bezettingsgraad veel energie op,” vertelt de woordvoerder.

Het eerste paneel van het zonnepark werd vandaag gelegd door wethouder Schipper. Hij is zeer te spreken over de manier waarop zonnepark Hijken Beilen tot stand is gekomen. Schipper: “We hebben veel van deze aanpak geleerd. We kunnen dit zeker gebruiken voor zonneparken in de toekomst.”

Peter van den Groenendaal, ontwikkelaar van Statkraft, is blij dat de bouw van het zonnepark van start is: “We zijn blij dat de bouw van het zonnepark is begonnen. De inrichting die we samen met de omwonenden, gemeente en provincie hebben bedacht, stemt ons trots.”