Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Zonnepark Lange Runde in Emmen

Netherlands / Zonne-energie / Project

Zonnepark Lange Runde levert al jaren duurzame energie aan de bevolking van Emmen. Het gebied was oorspronkelijk bedoeld voor tuinbouwkassen, maar die zijn nooit gebouwd.

Initiatief

Als één van de eerste gemeenten in Nederland wilde Emmen de bouw van zonneparken faciliteren. Om op die manier actief bij te dragen aan de overgang naar schone energie. Daarnaast is deze locatie in het bezit van de gemeente, wat het ontwikkelproces vereenvoudigde.

Realisatie

De locatie was oorspronkelijk bedoeld voor tuinbouwkassen, maar uiteindelijk bestemd voor een van de eerste zonneparken in Nederland: zonnepark Lange Runde. Het zonnepark is in 2017 gebouwd, waarbij Statkraft in 5 maanden tijd 118.200 zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Nadat het park operationeel was, heeft een lokale schapenhouder het groenonderhoud van het zonnepark voor zijn rekening genomen door er een kudde schapen te laten grazen. Zo was Statkraft haar tijd vooruit door deze locatie meervoudig te gebruiken.

Contact en onderhoud

Statkraft is verantwoordelijk voor het contact met alle belanghebbenden en Blue Elephant Energy beheert het zonnepark. In 2018 heeft Statkraft de meerderheid van de aandelen verkocht aan deze exploitant van zonne- en windparken.

 

Feiten & Cijfers

  • 14 GWh
    Jaarlijkse productie
  • 4.000
    Huishoudens

Onze kracht

Lokaal sterk

Al ruim 20 jaar helpen we gemeenschappen in Nederland met de energietransitie.

Ruime expertise

Statkraft staat voor Noorse betrouwbaarheid met internationale ervaring in het opwekken en leveren van schone energie.

Grootste producent

We zijn Europa’s grootste producent van hernieuwbare energie en ontwikkelen wereldwijd zonneparken.

Wat betekent een zonnepark voor u?

Eerlijk en transparant zijn, is belangrijk bij de aanleg van een zonnepark. Daarom gaan we in gesprek met alle partijen, waaronder landeigenaren, omwonenden en overheden. Want alleen samen kunnen we verduurzamen.

Voor u als landeigenaar

Wilt u naast uw gewas of vee ook geld verdienen met zonne-energie? Dan is een zonnepark op uw grond een mooie oplossing. Als financieel stabiele partij kunt u bij Statkraft rekenen op een stabiele bron van inkomsten uit uw land. Bovendien maakt u hiermee een grote stap in duurzaam ondernemen. Weten wat zonne-energie u kan opleveren?

Voor landeigenaren

Voor u als omwonende

Verduurzamen doen we vanuit een gezamenlijk belang: een leefbare omgeving voor nu en een schonere toekomst voor volgende generaties. Met minder CO2- uitstoot en meer hernieuwbare energie. Kortom, duurzaam doen we samen. Daarom gaan we altijd in gesprek met omwonenden over onze zonneparken. Doet u mee?

Voor omwonenden

Voor overheden

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 70% van alle verbruikte elektriciteit in Nederland uit hernieuwbare bronnen komt. Die gezamenlijke doelstelling brengen we graag lokaal in te praktijk. Als staatsbedrijf kennen we het politieke speelveld en kunnen we goed schakelen tussen ambitieuze doelstellingen en realistische kaders.

Voor overheden

Wilt u meer weten over dit energiepark?

Neem contact met ons op. We helpen u graag verder.
Arjan Karreman
Arjan Karreman
Project Developer Wind en Zon

Met energie vooruit

Statkraft loopt voorop in de overgang naar volledig hernieuwbare energie. Want wij geloven dat we slimmer kunnen omgaan met onze aarde. Daarom ontwikkelen wij al ruim 125 jaar duurzame innovaties en ondersteunen wij lokale initiatieven. Samen met de gemeenschap halen we hernieuwbare energie uit zon, wind en water.

Over statkraft

Lage emissie scenario

Ons lage emissie scenario laat optimistisch, maar realistisch zien hoe de wereld er in 2050 uit kan zien als de snelle ontwikkeling van hernieuwbare technologieën zo door blijft gaan.

Lees meer