
Zonnepark Winterswijk Arresveldweg
Zonneweide Arrasveldweg beslaat circa 7 hectare en produceert jaarlijks circa 6.9 GWh aan duurzame energie. Dit is voldoende voor het elektriciteitsverbruik van ongeveer 2000 huishoudens. Daarmee levert de zonneweide een substantiële bijdrage in de verduurzaming van de energievoorziening van Winterswijk.
De stichting Vicarie Sancti Nicolai is eigenaar van het landgoed De Batenborgh waarop de zonnepanelen zijn geplaatst. Om de exploitatie van landgoed en stichting te verbeteren, bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen en het verbeteren van natuurwaarden is de samenwerking gezocht met Statkraft, voor de ontwikkeling van een zonneweide op de landbouwgrond.
-
6,9 GWhJaarlijkse productie
-
2000Huishoudens
-
82.000 ton CO2Winst per 30 jaar

Locatie
Het plangebied voor deze zonneweide betreft een tweetal agrarische percelen ten westen van Winterswijk. De zonneweide ligt nabij de Arrasveldweg en wordt doorsneden door een fietspad. De Arrasveldweg ligt ten oosten van het spoor.

"We kunnen veel doen om mee te gaan in de wensen van de buurt, en dat doen we graag. Het maakt een project beter. Wij zijn te gast, de buurtbewoners weten veel beter wat er speelt. In Winterswijk was het plan om een natuurlijke ‘wilde’ haag om de zonneweide te planten zodat de zonnepanelen minder zichtbaar zijn. Maar buurtbewoners vonden een strakke haag een beter idee omdat er op die plek veel zwerfafval in de berm belandt. We hebben toen naast een strakke haag ook een bankje en een prullenbak in het plan opgenomen om zwerfafval tot een minimum te beperken. Allemaal dankzij ideeën van de directe omwonenden waar we zelf niet zomaar op zouden zijn gekomen."

Samen ontwerpen
Het plan voor zonneweide Arrasveldweg is tot stand gekomen door meerdere bewonersavonden, gesprekken met omwonenden, belangenpartijen en -behartigers, Natuurmonumenten, omringende pachters en de gemeente. Er zijn diverse varianten van de plannen opgesteld en wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van het participatieproces.
Zo is bijvoorbeeld de wens om een strakke haag langs het fietspad te plaatsen opgenomen, en het creëren van een rustpunt op de kruising van wandel- en fietspad.

"De provincie Gelderland heeft in haar Omgevingsvisie ‘Gaaf Gelderland’ aangegeven te streven om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Provincie Gelderland wil 2030 gebruiken als tussenstap om verder te zijn in het klimaatneutraal zijn dan de landelijke afspraken. De gemeente Winterswijk heeft een Energievisie Winterswijk vastgesteld in mei 2017. Hierin staat dat de gemeente Winterswijk in 2030 energieneutraal is door middel van 100%, schone, veilige en gezonde energie. Tevens maakt de gemeente Winterswijk onderdeel uit van het Gelders Energieakkoord. In de Regionale Energie Strategie (RES) wordt deze ambitie samen met de regio verder ingevuld."

Samen voor een betere biodiversiteit
Er zijn insectenkasten geplaatst op de strook naast het fietspad die grenst aan de zonneweide. De insecten hebben baat bij de kruiden en bloemen op de zonneweide en leveren op hun beurt weer een positieve bijdrage door bestuiving.
Voor de voorbijgangers plaatsen we een bankje en een informatiebord, zodat men meer over de werking van de zonneweide kan lezen.
Vragen over dit energiepark?
