Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Turkey flag icon
Turkey
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Zonnepark Lange Runde in Emmen (operationeel)

Netherlands / Zonne-energie / Project

Zonnepark Lange Runde levert al jaren duurzame energie aan de bevolking van Emmen. Het gebied was oorspronkelijk bedoeld voor tuinbouwkassen, maar die zijn nooit gebouwd.

Initiatief

Als één van de eerste gemeenten in Nederland wilde Emmen de bouw van zonneparken faciliteren. Om op die manier actief bij te dragen aan de overgang naar schone energie. Daarnaast zag de gemeente als grondeigenaar het voordeel van extra huurinkomsten.

Realisatie

De locatie was oorspronkelijk bedoeld voor tuinbouwkassen. In plaats daarvan is zonnepark Lange Runde gerealiseerd. Het voordeel voor omwonenden is dat een zonnepark minder goed zichtbaar is dan tuinbouwkassen. Daardoor was er weinig weerstand tegen de ontwikkeling van Lange Runde. Na het volgen van de verschillende stappen in het vergunningsproces, is een bouw- en omgevingsvergunning verleend. Vervolgens hebben we een exploitatiesubsidie gekregen en zijn de voorbereidingen gestart. Zonnepark Lange Runde is in 2017 gebouwd, waarbij Statkraft in 5 maanden tijd 118.200 zonnepanelen heeft geïnstalleerd.

Contact en onderhoud

Statkraft is verantwoordelijk voor het contact met alle belanghebbenden en Blue Elephant Energy beheert het zonnepark. In 2018 heeft Statkraft de meerderheid van de aandelen verkocht aan deze exploitant van zonne- en windparken.

Feiten & Cijfers

 • Startdatum

  Op 21 december 2017 leverde het zonnepark de eerste stroom aan het elektriciteitsnet.

 • Vermogen

  Levert met ruim 14 megawatt (MW) stroom aan 4000 huishoudens in de omgeving.

 • Grootte

  Op het moment van opleveren, was Zonnepark Lange Runde met 17 hectare het grootste grondgebonden zonnepark van Nederland.

 • Ontwikkelingsfase

  Operationeel

Onze kracht

Lokaal sterk

Al ruim 20 jaar helpen we gemeenschappen in Nederland met de energietransitie.

Ruime expertise

Statkraft staat voor Noorse betrouwbaarheid met internationale ervaring in het opwekken en leveren van schone energie.

Grootste producent

We zijn Europa’s grootste producent van hernieuwbare energie en ontwikkelen wereldwijd zonneparken.

Wat betekent een zonnepark voor u?

Eerlijk en transparant zijn, is belangrijk bij de aanleg van een zonnepark. Daarom gaan we in gesprek met alle partijen, waaronder landeigenaren, omwonenden en overheden. Want alleen samen kunnen we verduurzamen.

Zonneparken

Voor u als landeigenaar

Wilt u naast uw gewas of vee ook geld verdienen met zonne-energie? Dan is een zonnepark op uw grond een mooie oplossing. Als financieel stabiele partij kunt u bij Statkraft rekenen op een stabiele bron van inkomsten uit uw land. Bovendien maakt u hiermee een grote stap in duurzaam ondernemen. Weten wat zonne-energie u kan opleveren?

Voor u als omwonende

Verduurzamen doen we vanuit een gezamenlijk belang: een leefbare omgeving voor nu en een schonere toekomst voor volgende generaties. Met minder CO2- uitstoot en meer hernieuwbare energie. Kortom, duurzaam doen we samen. Daarom gaan we altijd in gesprek met omwonenden over onze zonneparken. Doet u mee?

Voor omwonenden

Voor overheden

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 70% van alle verbruikte elektriciteit in Nederland uit hernieuwbare bronnen komt. Die gezamenlijke doelstelling brengen we graag lokaal in te praktijk. Als staatsbedrijf kennen we het politieke speelveld en kunnen we goed schakelen tussen ambitieuze doelstellingen en realistische kaders.

Voor overheden

Wilt u meer weten over dit zonnepark?

Neem contact op met onze solar team. We helpen u graag verder.
contact profile
Willemien van den Hoogen
Business Development Manager Zon
contact profile
Arjan Karreman
Projectontwikkelaar Zon

Met energie vooruit

Statkraft loopt voorop in de overgang naar volledig hernieuwbare energie. Want wij geloven dat we slimmer kunnen omgaan met onze aarde. Daarom ontwikkelen wij al ruim 125 jaar duurzame innovaties en ondersteunen wij lokale initiatieven. Samen met de gemeenschap halen we hernieuwbare energie uit zon, wind en water.

Over statkraft

Lage emissie scenario

Ons lage emissie scenario laat optimistisch, maar realistisch zien hoe de wereld er in 2050 uit kan zien als de snelle ontwikkeling van hernieuwbare technologieën zo door blijft gaan.

Lees meer