Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Innovatief met agri-PV

Zonnepark Dalenstraat wordt een agri-PV park. We kiezen hier voor een innovatieve opstelling waarbij zonne-energie wordt gecombineerd met agrarisch gebruik van de grond. Zo hoeft de grondeigenaar de agrarische activiteiten niet op te geven en krijgt er een inkomstenbron bij. Meer perceelopbrengst dus. Bovendien verslechtert de bodem niet en blijft deze gezond voor landbouw na ontmanteling van het systeem.

Klik om de afbeelding op volledig scherm te zien

Opens in new tab or window
  • 11 GWh
    Jaarlijkse productie
  • 4.000
    Huishoudens
  • 124.850 ton CO2-reductie
    Winst per 30 jaar

Nog meer innovatie en impact

We gebruiken bi-facial zonnepanelen, die ook het licht benutten dat door de grond wordt gereflecteerd. Deze worden op zogenaamde solar trackers geplaatst, waarmee de panelen meebewegen met het zonlicht. Hierdoor is de opbrengst van de zonnepanelen hoger en valt er meer licht op de bodem. Ook blijft er tussen de panelen voldoende ruimte om de grond te bewerken met landbouwmachines. Direct onder de panelen, waar geen gewas kan groeien, planten we een kruidenrijk met een positief effect op de biodiversiteit. Verder is een wandelroute en een uitkijktoren gepland om het recreatieve en educatie karakter van het zonnepark te versterken.

Statkraft heeft een schetsontwerp gemaakt van agri-PV park Dalenstraat, samen met landschapsarchitectenbureau Eelerwoude. Dit schetsontwerp is met de direct omwonenden besproken.

Klik om de afbeelding op volledig scherm te zien

Opens in new tab or window

Locatie

Het gebied voor de zonneweide ligt ten zuidwesten van de Maas en Waalweg N322 in de gemeente West Maas en Waal en ligt ten zuiden van Beneden-Leeuwen.

 

De locatie ligt in het rivierkommengebied. Het wordt gekenmerkt door zijn open agrarische land, dat voornamelijk in gebruik is als hooiland en rietland. Er liggen eendenkooien, grienden en populierenbossen in dit lage, natte gebied.

Klik om de afbeelding op volledig scherm te zien


Solar on Tour

Solar on Tour

Een zonnepark wekt duurzame energie op. Maar wat is zonne-energie nou eigenlijk? Hoe werken zonnepanelen? En hoe ziet een zonnepark er van dichtbij nou eigenlijk uit? Statkraft organisteert Solar on Tour: een bezoek aan een zonnepark voor de directe omgeving. Zo kun je een zonnepark eens van dichtbij bekijken en ervaren. We vertellen alles over de (technische) werking, monitoring en onderhoud van het park. En informeren over de mogelijkheden van financiele participatie. We nemen je graag mee! Sluit je aan? De Solar on Tour vindt aan het eind van de zomer plaats. Exacte datum en locatie maken we binnenkort bekend.

"Agri-PV park Dalenstraat is een prachtige ontwikkeling waar duurzame opwek van energie en het behouden van land voor de agrische sector op een innovatieve manier worden gecombineerd. "
Pieter Biewenga
Business development manager

Vragen over dit energiepark?

Pieter Biewenga
Business Development Manager