Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Turkey flag icon
Turkey
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Wij zijn klaar voor een schone toekomst met zon en wind in heel Europa

03 Mar, 2021

Zonne- en windenergie zijn op dit moment wat de auto-industrie was in de jaren twintig van de vorige eeuw. “Nog in de kinderschoenen, maar klaar om de wereld te veranderen”, aldus Stefan-Jörg Göbel, binnen Statkraft verantwoordelijk voor wind- en zonne-energie op het Europese vasteland, waaronder markten als Duitsland, Spanje en Nederland.

“In de afgelopen 20 jaar hebben we met Statkraft al een stevige positie weten te verkijgen op het gebied van wind- en zonne-energieproductie in de Noordse landen, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Brazilië. Nu gaan we aan de slag met de uitbreiding van onze ambitieuze doelstellingen voor de ontwikkeling van zonne- en windenergie naar het Europese vasteland.”

Op de troepen vooruit

Göbel werkt al 18 jaar bij Statkraft, waar hij begon net nadat we onze eerste stappen hadden gezet in de wereld van de turbines. Zijn motivatie om bij ons aan de slag te gaan? “Mijn grote passie voor energie en energiemarkten, absoluut fascinerend. Toen ik in 2002 in dienst trad, zag ik Statkraft als een onderneming die binnen de sector op de troepen vooruitliep. In de 15 jaren die volgden maakte ik deel uit van het team dat zich bezighoudt met de handel in energie, totdat ik twee jaar geleden mijn aandacht verlegde naar wind- en zonne-energie.”

 

Stefan Göbel
Stefan-Jörg Göbel

 

Van nevenproject naar belangrijkste energiebron

De tijd was er rijp voor, want wind- en zonne-energie hebben inmiddels een grote vlucht genomen. De kosten van de technologie zijn snel gedaald. Zo snel zelfs, dat het op dit moment de goedkoopste energiebron per kilowattuur is. “Een sector die vroeger werd gezien als een alternatief en zwaar gesubsidieerd nevenproject voor overheden, is op zijn kop gezet. Die transitie markeert een enorme paradigmaverschuiving. Ineens kregen investeerders en overheden interesse. De concurrerende kosten speelden een belangrijke rol. Het klimaat trouwens ook.”

Sterke positie binnen de sector

De combinatie van de steeds grotere zorgen over het klimaat en de dalende technologiekosten heeft in heel Europa de weg vrijgemaakt voor nog schonere, groenere en goedkopere wind- en zonne-energie. Die ontwikkeling sloot naadloos aan bij onze nieuwe wind- en zonne-energiestrategie die we in 2018 formuleerden, met als sterke ambitie om het continent te veroveren. Göbel: "Onze ambitie om te groeien in Europa is een goede en sterke strategische zet, vooral vanwege de combinatie met onze expertise en rol binnen de sector. Wind- en zonne-energie hebben de toekomst, daar zijn we van overtuigd. Fantastisch om mee te mogen werken aan de opbouw daarvan.”

Nog maar aan het begin van de ontwikkeling

De vergelijking die Göbel trekt met de auto-industrie is treffend als je bedenkt hoe jong de sector van de wind- en zonne-energie eigenlijk nog is. In de menselijke beleving lijkt de ontwikkeling van deze schone energiebronnen misschien traag te gaan, maar dat is volgens Göbel een vertekend beeld. “Het tempo valt reuze mee. Als je terugdenkt aan de eerste windmolenparken van 20 jaar geleden en bedenkt dat zonne-energie pas in de laatste 10 jaar echt tot ontwikkeling is gekomen, dan laat de positie van deze energiebronnen juist zien dat het allemaal heel snel is gegaan. We staan eigenlijk nog maar aan het begin.”

Enorme ontwikkelkansen

In de meest Europese landen zien we dat kernenergie en energie uit steenkool worden afgebouwd. Dit jaar is de EU akkoord gegaan met ambitieuze klimaatdoelstellingen, de zogenaamde Green Deal. Ook in de rest van de wereld omarmen regeringen hernieuwbare energie als dé oplossing om de CO2-uitstoot te verminderen. “Hernieuwbare energie is de enige manier om de aarde koolstofarmer te maken. Het levert schonere lucht op, een betere atmosfeer en het remt de klimaatverandering af. Tegelijkertijd is het betaalbaar en veilig.”

Een derde been om op te staan

De visie van Göbel wordt onderstreept door de klimaatdoelstellingen van landen als Italië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en de Noordse landen, waar Statkraft voortvarend hernieuwbare energieprojecten uitrolt. Toch is het volgens Göbel ook belangrijk om de huidige beperkingen van deze energiebronnen niet uit het oog te verliezen, zoals het ‘intermitterende karakter’ ervan. "We hebben er iets naast nodig, een derde been om de komende decennia op te staan. Een alternatief voor wanneer de wind niet waait en de zon niet schijnt. Voor de korte termijn is dat bijvoorbeeld gasgestookte energie om de gaten te vullen. Maar ik geloof niet dat we zo'n fossiele reserve voor altijd nodig zullen hebben. Uiteindelijk hebben ook auto's het paard volledig vervangen. Zo zullen waterstof, batterijen, en waterkracht op den duur de ruggengraat vormen van een 100% duurzame energiemarkt.”

8 Gigawatt aan wind- en zonne-energie in 2025

Statkraft verwacht tegen 2025 ruim 8 Gigawatt aan zon- en windenergie op te wekken. Daarvoor zetten we al onze ervaring en expertise in om te ontwikkelen en te bouwen wat nodig is om deze capaciteit te kunnen leveren. En zodra deze doelstelling is bereikt, beginnen we aan de volgende duizend megawatt. “Deze activiteiten zullen volgens mij de rest van de eeuw domineren. Statkraft verkeert daarvoor in een uitstekende positie dankzij onze rol in de hele waardeketen", aldus Göbel. Klanten worden volgens hem alleen maar gretiger. En het aantal geïnteresseerde partijen groeit snel: van de spelers op de grondstoffenmarkt tot de klanten die geïnteresseerd zijn zodra het product eenmaal is ontwikkeld, zoals een lokale gemeente of een energiebedrijf.

Europese regeringen omarmen hernieuwbare-energiebronnen

Wat betreft het ontwikkeltempo hebben wind en zon de auto-industrie al ingehaald. Het is volgens Göbel slechts een kwestie van tijd dat deze groenere manier om de samenleving van energie te voorzien, zich verspreidt naar alle uithoeken van Europa en de de rest van de aarde. “Regeringen komen en gaan, en dat geldt ook voor hun uiteenlopende ideeën. Maar nu wind en zon zo betaalbaar zijn, zullen ze een permanente plek in de energiemix behouden, daar twijfel ik niet aan. Ongeacht wie er aan de touwtjes trekken. En die ontwikkeling is eerlijk gezegd ook cruciaal voor het voorbestaan van onze planeet. Statkraft mag dan de grootste opwekker van schone energie in Europa zijn, deze missie is nog veel groter. Die geldt voor de hele mensheid.”

Share this article