Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Techniek

Plaatsing van de zonnepanelen

De panelen worden geplaatst in een zogenoemde oost west opstelling met een maximale hoogte van ca. 1,5 meter. Er is specifiek voor een opstelling gekozen waarbij de panelen zo laag mogelijk geplaatst kunnen worden en daardoor minder zichtbaar zijn. Op het deel van het perceel zullen schapen onder de panelen kunnen grazen (zie de pagina over vormgeving en de video). Daar bedraagt de maximale hoogte ca. 2,1m vanwege dierenwelzijn zodat de schapen zichzelf niet kunnen beschadigen aan de panelen.

Een oost west opstelling heeft de voorkeur omdat het een rustiger beeld schept (er is geen achterkant situatie doordat de panelen 2-zijdig georiënteerd zijn), omdat de panelen lager gemonteerd kunnen worden en omdat het park zo een meer gespreide opwek geeft die beter aansluit bij de vraag naar stroom. Tussen elk paneel wordt ruimte gelaten om licht en water door te laten. Lager plaatsen dan 1,5m is niet wenselijk omdat het dan te donker en droog zou worden en het bodemleven dan niet gewaarborgd kan worden. Kijk hier voor veelgestelde vragen.

De omvormers

De omvormers zetten de gelijkstroom van de zonnepanelen in wisselstroom die aan het net kan worden aangeboden. De omvormers worden uit het zicht geplaatst en beschermd tegen directe regen door de omvormers aan de structuren van de tafels met zonnepanelen te bevestigen. De omvormers hebben het formaat van een reiskoffer.
De geluidsproductie is miniem, zelfs nauwelijks hoorbaar op het park zelf. Ook de elektromagnetische stralingsemissies van de toegepaste omvormers voldoen aan de hoogste standaarden en zijn nauwelijks meetbaar op het park zelf.

Compact stations (transformator stations)

De omvormers worden aangesloten op zogenaamde compactstations (transformatorhuisjes) waar de 800 V wisselspanning wordt omgezet in 10.000 V AC van het net van de netbeheerder. De compactstations zijn betonnen huisjes van ca 3 x 2,5m en ze steken ca 2m boven het maaiveld uit (70 cm zit in de grond voor de kabelinvoer). De compactstations kunnen indien gewenst in antraciet of donkergroen worden uitgevoerd.

In totaal worden er 7 stations geplaatst. Deze worden zo goed mogelijk weggewerkt, bijvoorbeeld doordat meerdere compactstations achter de bestaande koeienstal op een van de percelen worden geplaatst. Daarnaast wordt deze koeienstal wat uitgebreid waardoor zicht op de compactstations ontnomen wordt.

Nog vragen?

Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.