
Veelgestelde vragen over zonneparken
Wij begrijpen dat de realisatie van een zonnepark vragen oproept. Daarom helpen we u graag met antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Een zonnepark is een stuk grond waar zonnepanelen op staan. Die panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Zonnepanelen bevatten lagen met zonnecellen van een bijzonder materiaal, genaamd silicium. Als er licht op deze lagen silicium valt, ontstaat een elektrische stroom. Die stroom leiden we via omvormers en transformatoren naar het elektriciteitsnet. Bij deze manier van stroom produceren ontstaan geen schadelijke stoffen, het is daarom duurzame energie.
Om aan volgende generaties een leefbare aarde na te laten, hebben we nationale en internationale klimaatdoelen gesteld. Met een zonnepark kan duurzame energie op grotere schaal worden opgewekt en zetten we dus ook een grotere stap richting een schone toekomst.
Statkraft kijkt altijd naar hoe zonneparken maatschappelijke meerwaarde kunnen leveren. Omwonenden kunnen in veel gevallen profiteren van een zonnepark. Bijvoorbeeld in de vorm van gedeeld eigenaarschap, waarbij een deel van het zonnepark eigendom is van een energiecoöperatie. Ook profiteert de omgeving van het omgevingsfonds dat Statkraft bij veel projecten inricht. Vanuit dit fonds investeren we – in nauw overleg met de omgeving – in projecten die de directe omgeving te goede komen. Zoals een buurthuis, natuur of recreatie.
Bij het bouwen én opereren van een zonnepark besteden wij er veel aandacht aan dat de omwonenden zo min mogelijk overlast ervaren. Bij twijfel laat Statkraft altijd een deskundig bedrijf toetsen wat de exacte gevolgen zijn voor de omwonenden, omgeving en natuur. Mocht blijken dat aanpassingen wenselijk zijn, dan onderzoeken we samen een oplossing.
Reflectie
Sommige mensen maken zich zorgen over de reflectie van zonlicht, bijvoorbeeld omdat verkeer hier hinder van kan ondervinden. Om dit te voorkomen, worden de zonnepanelen onder een specifieke hoek geplaatst. Bovendien wordt minstens 95 procent van de zonnestralen door de panelen geabsorbeerd.
Geluid
Zonneparken maken bijna geen geluid. Daarnaast is er altijd afstand tot een woongebied en is er begroeing om het park. Daardoor zal er niet tot nauwelijks geluidsoverlast zijn.
Zichtbaarheid
Zonneparken zijn ontworpen om zo min mogelijk zichtbaar voor omwonenden te zijn. Ze zijn en blijven laag zijn en worden goed ingepast in de omgeving.
De landbouwgrond waar we zonneparken bouwen zijn meestal niet meer geschikt voor landbouw. Zonneparken kunnen zó worden gebouwd dat de grond onder de panelen kan worden gebruikt voor andere functies. Door zonneparken te combineren met andere functies, kan monocultuur worden tegengegaan.
De benodigde landbouwgrond voor een zonnepark gaat overigens niet verloren, maar krijgt slechts tijdelijk een andere bestemming. Bij goed beheer van de grond blijft de kwaliteit van de landbouwgrond bovendien behouden. Na de looptijd van het zonnepark is het weer mogelijk om de grond voor landbouwtoepassingen te gebruiken.
Gezonde biodiversiteit
Voor de natuur is een zonnepark een goede ontwikkeling, want Statkraft zorgt dat zonneparken goed ingepast worden in de lokale natuur. Bijvoorbeeld door groenstroken aan te leggen en te zorgen dat rondom het zonnepark bloemen- en kruidenmengsels kunnen groeien. Dat betekent dat de biodiversiteit (de rijkdom aan natuur) van de gebruikte grond er op vooruit gaat.
Een zonnepark wordt gebouwd en gebruikt voor een periode van minimaal 25 jaar. Hierna zorgt Statkraft ervoor dat het park weer netjes wordt opgeruimd met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Bovendien leveren we de grond schoon op, zodat de grond eenvoudig een nieuwe bestemming kan krijgen.
Zonnepanelen bestaan uit een aantal componenten, zoals de aluminium rand, glasplaat en de zonnecellen gemaakt van silicium. De achterkant is gemaakt van kunststof. Ook heeft een zonnepaneel kabels die meestal een mantel hebben van PVC en een kern van aluminium. Wij gebruiken alleen panelen met het ‘PV-cycle keurmerk’. Dat betekent dat de materialen voor het grootste gedeelte hergebruikt kunnen worden.